SZÜRRE ART ITÁSOK

2017. március 4. 07:03 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Életre kelt a szürrealizmus! A héten nyitották meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szentgyörgyi Albert Szakgimnázium diákjainak kiállítását, amelynek az apropóját a szürrealizmus születésének 100. évfordulója adta.

Szép, mint egy esernyő és egy varrógép találkozása a boncasztalon – ennek a Max Ernst idézetnek a szellemében nyitották meg a szürrealista kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központban. Apollinaire 1917-ben alkotta meg a „realizmus felettiségre” törekvő műfaj nevét, éppen ezért a művészeti irányzat idén 100 éves.

 –Nekünk itt Békéscsabán is kell foglalkoznunk ezzel, és népszerűsíteni a szürrealista művészeket. Itt a diákok munkáiban fel lehet fedezni Salvador Dali, René Magritte és számos más szürrealista munkáját. - tájékoztatott Mitykó György a rendezvény szervezője.

A Szentgyörgyi Albert Szakgimnázium iparművészeti tagozatos hallgatóinak kiállítását egy különleges performansszal nyitották meg. A tárlaton a festmények mellett különleges, világító installációkat is láthatnak az érdeklődők. Az alkotásokban használati tárgyakat értelmeznek újra az iparművészeti tagozatos diákok.

–Számomra a szürrealizmus arról szól, hogy a bennünk lévő dolgokat is ábrázolhatjuk különböző módokon. És ezt az emberek saját maguknak is átalakíthatják, beleláthatják saját magukat. Ez nagyon jó dolog úgy gondolom, hiszen így minden festmény a sajátmagunkévá válik.”

A diákok nagyon sok munkát fektettek a tárlat összeállításába, mivel a művek jelentős része kifejezetten erre az alkalomra készült.

–A képeket a Szentgyörgyi Albert Szakgimnázium iparművészeti tagozatos hallgatói készítették. Aki ebben a projektben részt akart venni, az bekapcsolódhatott évfolyamoktól függetlenül. Nyilvánvalóan nagy mestereket próbáltunk megidézni. Nem szó szerint, hanem eljátszani az ő formavilágukkal, gondolatvilágukkal, jelképrendszerükkel. - hangsúlyozta Novák Attila az iparművészeti tagozat munkaközösség-vezetője.

A szürrealizmus születésének 100. évfordulójára készült tárlaton művészi fotómanipulációkat is megtekinthetnek az érdeklődők. A kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében március 21-ig látogatható.

További programok »

FEL