Századszor gördült be a Csacsifogat

2017. november 9. 12:04 | Mikóczy Erika

„Zaka-Zaka-Zakariás! zakatolás! bakfütty! Zaka-Zaka-Zakariás! zakatolás! bakfütty!” – mondogatta csütörtökön délelőtt Czumbil Örs és Balázs Csongor, miközben Békéscsabán, a Tábor utcai óvoda tornatermébe bábszínházat varázsoltak, mégpedig nem is akármilyet. Házhoz hozták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Csacsifogat című előadását, amivel most jubiláltak: az óvodában volt a darab századik előadása.

A Csacsifogat alapját olyan versek és mesék képezik, amelyeket a kicsik és a nagyok is jól ismernek. Az összekötő szövegeket Szőts Orsi írta, a darabot Csortán Zsóka rendezte, a két szereplő pedig egy ideje már Czumbil Örs és Balázs Csongor bábszínész. A darab lassan hat éve van műsoron.

– 2011 decemberében mutattuk be ezt az előadást, akkor még Berta János kollégámmal. Azóta sok helyen játszottuk, a fesztiváloktól az óvodákon át a nyugdíjas otthonig, de például elmegyógyintézetben is. Az előadás titka, hogy a megírt szöveg már maga siker. Ezeken a verseken generációk nőttek fel, mindenki ismeri Zelk Zoltán, Kányádi Sándor, Weöres Sándor sorait, amelyek mellett Móricz Zsigmond verses meséje is megjelenik a Csacsifogatban – mondta el Czumbil Örs, hozzátéve, hogy Csortán Zsóka rendezésében mindebből egy olyan humoros előadás született, amit szeretnek a gyerekek.

 

A bábszínészek beszéltek arról, hogy a bábszínház nyilván technikailag felszereltebb, mint egy óvoda, az előadást ott jobban alá lehet támasztani például fényekkel, de a Csacsifogat kifejezetten olyan darab, ami egy óvodában is jól "megél".

– Egy fából készült csacsi húzza a fából készült szekeret, rajta a bábokkal. Fontos koncepció volt, hogy a Csacsifogat minden díszlete, minden bábja természetes anyagokból készüljön. A légkör megteremtése sok esetben a darabtól függ, a Csacsifogat például bárhová elvihető, mert nem a látvány, hanem inkább a színészi játék és az előadás energiái azok, amelyek erősen lekötik a gyerekek figyelmét. A bábszínházunknak egyébként több olyan előadása is van, amelyeket kifejezetten úgy terveztünk, hogy Békéscsabán, de akár a kisebb falvakban is elő tudjuk adni az intézményekben – tudtuk meg Balázs Csongortól.

A Tábor utcai óvodában ezen a napon két előadást is tartottak, hogy mind a hat csoport megnézhesse a darabot. Királyné Egri Mónikától, a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda intézményvezetőjétől megtudtuk, hogy rendszeres látogatói a Békéscsabai Napsugár Bábszínháznak, és nagyon örülnek annak, hogy most házhoz jött a Csacsifogat.

– A Pöttöm bérlet lehetőséget ad arra, hogy kicsik kedvéért eljöjjön hozzánk a bábszínház. Az apróságokkal bonyolultabb lenne felkerekedni és elmenni egy-egy előadásra, ezért hálásak vagyunk, hogy idejött a Napsugár. Külön öröm, hogy éppen nálunk lehetett a Csacsifogat századik előadása – tette hozzá az óvodavezető.

Az előadás végén meglepetésre betoppant Soós Emőke is, aki a báboknak és azok életre keltőinek mondott köszönetet a századik előadáson. S hogy a gyerekek mit szóltak a Csacsifogathoz? Hol gurgulázva kacagtak, hol feszülten figyeltek, hol kiabáltak, hol suttogtak, hol pedig maguk is mondogatták a versek egy-egy sorát – szóval láthatóan nagyon jól érezték magukat a házhoz jött bábszínházban.

 

 

További programok »

Itthon

FEL