Sötét terem és egy láthatatlan vacsora

2017. november 19. 07:09 | Kovács Dávid

Teljes sötétség, ismeretlen helység, a kezünk pedig egy másik ember vállán, aki elmondja, mi fogad minket a teremben. Ilyen egy láthatatlan vacsora eleje. A Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a vakok és gyengén látók egyesületével közösen ezzel a programmal várta az érdeklődőket a tolerancia nemzetközi napján.

Szépen megterített asztal, üdítők, sütemények és a fő étel. Egy komplett menüt fogyaszthattak el egy sötét teremben mindazok, akik elfogadták a meghívás erre a nem mindennapi vacsorára. A találkozó célja a meghívott vendégek érzékenyítése volt.

- Azt szeretnénk megmutatni a vendégeinknek, hogy miként tud étkezni egy teljesen vak ember. Egy teljesen lesötétített helységben kell elfogyasztaniuk a mai vacsorájukat – árulta el az este legfontosabb célját Nagy Zsuzsa, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke.

A másik főszervező nem csak a vendégeket hívta meg, de ő maga is részt vett a vacsorán.

- Kifejezetten félelmetes volt. Eddig nem is gondoltam bele, hogy a vakok így élik mindennapjaikat, szerintem a meghívott vendégeink nagy része sem. Nagyon bízom benne, hogy egy ilyen alkalom egy kicsit más látásmódot biztosít azoknak, akik itt voltak – fogalmazott Schriffertné Lócskai Henriett, az Egyensúly AE Egyesület elnöke.

A vendégek azt mondták, erős hatások érték őket és az élmény után jobban átérzik a vakok és gyengén látók nehéz helyzetét.

- Nem egyszerű feladat egy vacsorát elfogyasztani, egy teljesen elsötétített teremben és ez egy viszonylag egyszerű dolog a mindennapokban. Átgondolhattuk, hogy vak, illetve gyengén látó társainknak milyen lehet egy ügyet intézni a hivatalban, vagy egy bevásárlást lebonyolítani, szerintem nagyon tanulságos volt – osztotta meg tapasztalatait Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője.

A vakok és gyengén látók egyesülete a tervek szerint a jövőben is szervez hasonló, érzékenyítő programokat.

 

További programok »

FEL