Sokan hajtanak a jogsira, de vannak buktatók

2016. július 6. 10:05 | Horváth Szabolcs

A gépjárművezető képzésben a főszezon még mindig a nyári időszak. Ilyenkor az oktatók, megpróbálják minél hatékonyabban és gyorsabban megtanítani vezetni a leendő sofőröket. Azonban most a jogosítványhoz segítésben több dolog hátráltatja őket.

Kóra Kata az egyik tanuló elmondta, neki már csak az utolsó órák vannak hátra és jövő héten forgalom vizsgát tehet. Orvoslátogatóként sokat járja majd az országot, a régiót.

-A szüleimtől ezt kértem diplomaosztóra ugyanis a munkámhoz kelleni fog majd a „B”kategóriás jogosítvány. Ezt a napi akár több száz kilométert tömegközlekedési eszközzel nem lehetne megtenni és az időbeosztást sem tudnám máshogy megoldani. 

Nála nem voltak problémák az elmélet elsajátításánál, hagyományos KRESZ órára járt. Az e-learning azonban ebben a szakmában is kezd teret hódítani, amiről a szakoktatók nincsenek jó véleménnyel, szerintük ez távoktatásban nem megoldható.

- Próbálják tulajdonképpen beterelni a tanulókat, mondván, hogy az egy végtelen kényelmes dolog. Csak az az egy szépséghibája van, hogy az a személyes képzés az a személyes kontaktus, az elmagyarázás az teljes mértékben kimarad, az ilyen gyermekek életéből. És bizony- bizony az eredményessége sem olyan nagyszerű, mint amilyennek a megalkotói gondolják- nyilatkozta Horváth László a Járművezető -Szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesületének békés megyei elnöke. 

A gyakorlati óraszámokat ez a fajta oktatási rendszer jelentősen növeli, mert a szakoktatóknak az autóban kell olyanokat elmondani együtt értelmezni a tanulóval, ami eddig az elméleti tanfolyam feladata volt. Ott a tanteremben el lehetett mutogatni, meg lehetett magyarázni az adott helyzeteket, különböző szituációkat.

- Például a rendőri karjelzéseket is jó, ha először az elméleti oktatótól látja a tanuló és nem egyből éles helyzetben kell, hogy találkozzon vele. Személyes kérdéseket is fel lehetett tenni, ami nagyban segítette a tananyag tényleges elsajátítását. Most is levizsgáznak egy idő után, sikerül nekik a teszt lap kitöltése, de a KRESZ-t nem tudják. Az utóbbi évek mutatói szerint közel felével esett vissza a vizsgán megfelelők aránya, ami szintén az elméleti oktatás gyengítésének számlájára írható, mondta Horváth László.

A forgalomba jutásig nem kell sokat várni és 2-3 hónap alatt akár jogosítványra is szert tehetne a tanuló. Azonban a vizsgabiztosok számát központilag lecsökkentették, úgyhogy őszre az időpont kéréssel is problémák lesznek. Békés megyében egyelőre ez még nem okoz gondot.

FEL