Roham az albérletekért

2016. július 29. 10:03 | Fekete Kata

Megindult a diákok rohama az olcsóbb lakásokért, a fővárosi kiadó lakások keresési száma 22 százalékkal nőtt az elmúlt néhány napban - közölte az Otthontérkép ingatlankeresési portál pénteken az MTI-vel. Békéscsabán és Szarvason is vannak érdeklődők.

Az Otthontérkép adatai alapján készült elemzés szerint a szobabérlet lehet a leghatékonyabb választás a diákok számára, a legjobban pedig azok járhatnak, akik egy többszobás otthont bérelnek ki a főváros egy kevésbé frekventált kerületében.
Egyes fővárosi kerületekben másfél év alatt akár 30 százalék feletti mértékben is drágultak a négyzetméterre vetített bérleti díjak. A legmagasabb áron - a piac kiadó otthonainak egynegyedét kitevő - egyszobás lakásokat lehet kibérelni a fővárosban, átlagosan 112 ezer forintért havonta - írja közleményében az Otthontérkép.

Egy szoba átlagosan 89 ezer forint

A legtöbb kiadásra kínálat ingatlanban 2 szoba van, a szobánkénti árfekvésük pedig nem csupán az egyszobás lakásokénál, hanem kevéssel a 3 szobás bérleményeknél is alacsonyabb, átlagosan 89 ezer forint havonta szobánként. 
A ingatlan keresési portál elemezése szerint a szobák bérleti díja ezt követően a szobaszám növekedésével tovább csökken, egy 6 szobás ingatlan egy szobáját már átlagosan 64 ezer forintért, a 7 vagy annál több szobásat pedig 54 ezer forintért lehet kibérelni havonta. 

Budapesten Buda a legdrágább

A szobaszám mellett az adott lakás elhelyezkedése is döntően befolyásolja a bérelhető szobák átlagárát. A belvárosban és Budán ugyanis sokkal magasabb árakkal találkozhatnak a keresgélők, itt akár 90-100 ezer forintot is elkérhetnek egy szobáért havonta, szemben a kevésbé frekventált területekkel. A város központjától kifelé haladva csökkennek az árak, a XIV., a X. és a VIII. kerület köztes megoldásnak bizonyulhat, hiszen itt már lehet találni 60-70 ezres szobaárakat, mégis aránylag központi elhelyezkedésűek. A pesti peremkerületekben pedig már akár 50 ezer forint alatti szobánkénti díjakkal is lehet találkozni - írja közleményében az Otthontérkép.
Az Otthontérkép Magyarország tájékoztatása szerint ingatlankeresési portájuk interaktív felületén az online megjelenő ingatlanhirdetések 90 százaléka megtalálható, ügynökségi partnereik száma a 700-at közelíti, az egyedi látogatóik száma meghaladja a havi 1,1 millió.

Békéscsabán egy lakás 80-90 ezer

Békéscsabán jóval barátibbak az árak, mint Budapesten. A megyeszékhelyen, a belvárosban  egy 60 négyzetméteres, három szobás, 4. emeleti, gázkonvektoros lakás 80 ezer forint. Egy 75 négyzetméteres, 3 szobás, ugyancsak gázkonvektoros, belvárosi lakás 90 ezer. Összehasonlításként Gyomaendrődön, a Liget fürdőnél, egy 37 négyzetméteres, 25 ezer forint.

FEL