Minden az ágyban dől el – Újabb vígjátékkal készül a Jókai színház

2021. szeptember 15. 13:32 | Csiffáry Zsuzsanna

Egy vígjátéknak tapsolhatnak a színházbarátok szeptember 18-ától. Jan de Hartog Családi ágy című darabja egy házasság történetét meséli el. A darab főszereplője Fehér Tímea és Bartus Gyula. A Békéscsabai Jókai Színház előadását Csurulya Csongor rendezi.

Jan de Hartog Családi ágy című, két felvonásos vígjátéka egy házasság történéseit követi nyomon, illetve mutatja be. A történet szerint a két főszereplőt, Michaelt és Agnest a valódi szerelem hozta össze és tartja egymás mellett, ám ennek a szerelemnek is próbatételeket kell kiállnia. A kacagtató jelenetek végigvisznek bennünket közel húsz év történésein, melyekben csak egy állandó, változatlan elem van: a nagy családi ágy, a mama által hímzett párnával. Nászéjszaka és szülés, féltékenység és önvád, hűség és hűtlenség követik egymást a kapcsolatban, hogy aztán a végén mindig ott legyen kéznél a régi bútordarab, az igazi megoldás.

– Tipikus szituációkat játszunk végig a darabban. Úgy gondolom, hogy minden párkapcsolatban vannak mélységek és vannak magasságok.  Kihívás volt Agnes bőrébe bújni, ahogyan az is, hogy Gyulával mi egyébként is egy párt alkotunk. Ha más kollégával kellene alakítanom egy párt, lehet nem terhelne meg annyira, mint az, hogy a saját férjemmel játsszuk el azokat a szituációkat, amelyeket eleve átéltünk – fogalmazott Fehér Tímea.

Bartus Gyula Michaelt megszemélyesítve úgy érzi, hogy az ember mindig magát játssza, a szerepet nem lehet kívülről csinálni.

 –  Sok igazságra derít fényt a Családi ágy. A történet szerint 10 évenként kerül a házasság mérlegre, amikor úgymond minősítésre kerül a kapcsolat. Egyre többször fogalmazódhat meg az emberben az, hogy mi is az, amit a párunkkal meg vagy túl kell élnünk. A házasságok zöme azért megy tönkre, mert feladja az egyik fél. Feladni sokkal egyszerűbb, mint harcolni valamiért, ami elromlott. Ám azt érdemes tudnunk, hogy mindent megjavíthatunk. Az üzenete a darabnak az, hogy "együtt tovább" – osztotta meg gondolatait Bartus Gyula. 

Az ágy mintegy szimbólumként is jelen van. Ez biztosítja az intimitást, a nyugalmat, egyúttal a mindent is jelenti. A vígjáték rendezője arra törekedett, hogy a nehézségek őszintén nyílvánulhassanak meg a színpadon. 

 – Azt volt nehéz rendezőként megfognom a színművészek játékában, hogy a problémákat ne tartsák vissza. A gondok megformálását is magukra kellett húzni, személyesebbé tenni. Mivel a két főszereplő a valóságban is egy párt alkotnak, még mélyebb és igazibb valóságot láthatunk majd tőlük – mondta el Csurulya Csongor

Stúdiószínházi premier szeptember 18-án lesz a Békéscsabai Jókai Színházban. 

 

Galéria

További programok »

FEL