Békéscsabai civil szervezetek fognak össze a szemétszedésben

2020. augusztus 29. 15:26 | Csiffáry Zsuzsanna

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik a felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása.  Ebben programban vesz részt a Szeretlek Békéscsaba Egyesület, Szeretlek Békés Megye Egyesület is. 

A Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű program környezetünk szépségét, higiéniáját hivatott erősíteni, valamint szeretné felhívni az emberek figyelmét környezetünkre, annak megóvására. Az ország megtisztítása és a szankciók mellett a terv az, hogy lerakópontokat is meghatározzanak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége. A Szeretlek Békéscsaba Egyesület, és a Szeretlek Békés Megye Egyesület elnökével Frankó Attilával a programról beszélgettünk. Ismeretségünk révén tegeződtünk. 

 

  Több programban is részt vesztek az egyesületekkel. Miért fontos ez számodra?

–  Mert kiemelten fontosnak tartom, hogy tiszta és szép legyen a környezetünk. Az irodám előtt összegyűlt hulladékkal kezdem minden nap. Ez a legkevesebb. De nagyobb területre kiterjedően is érdekel, hogy mi vesz körül bennünket. Az embereknek szebb környezetben sokkal jobb a közérzetük. A szépség és a tisztaság mindannyiunk érdeke, így a két egyesület tagjaiból tizenketten veszünk részt a szemétszedésben. 

 

– Hogyan készülődtök, és milyen szervezést igényel ez a munka?  

– Első lépés, hogy beszerezzük a szükséges dolgokat, maszkokat és a kesztyűket. Minden résztvevőnek kötelező ezek használata. Utána autóval és egy utánfutóval elindulunk a városba és a környező településekre, mint például Kétegyháza, Csorvás, Telekgerendás. Mindenhol megnézzük a parkolókat, az utcákat és az utakat, összeszedjük amit találunk, s ha az utánfutó megtelt elszállítjuk a hulladékot a szeméttelepre. Utána kezdődik megint minden előlről.  

 

–  Mit gondolsz, motiválhat egy ilyen jellegű fellépés másokat is arra, hogy jobban figyeljenek? 

–  Mindnyájan hatással vagyunk egymásra. Így a válaszom egyértelműen igen! Ha az emberek azt látják, hogy rend van, akkor kevésbé éreznek késztetést arra, hogy eldobják a hulladékot. Illetve szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy akár egy civil szervezet is kezdeményezhet hasonló programot. 

 

–  Mit tapasztalsz az előző évekhez képest több vagy kevesebb szemét van? 

–  Kellemes meglepetés volt számomra, hogy nincs annyi szemét, mint mondjuk 1-2 évvel ezelőtt. Sokkal tisztábbak a parkolók, a települések közti árkok. Bár így is akad, de javult az emberek hozzáállása. 

 

–  Mi a következő program, ami vár rátok?

–  Szeptember másodikán a CsabaParkban fogunk fákat locsolni, illetve 11-én a szokásos véradásra várjuk szeretettel azokat, akik szívesen segítenek ily módon másoknak. 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL