Örkény Macskajátéka a színpadon – Felkai Eszter Békéscsabán lép újra színpadra

Egy különleges női előadásra számíthatnak a kamaraszínházban.

Örkény István Macskajátékát viszik színre a Békéscsabai Jókai Színházban. A darabot a kamaraszínházban láthatja a közönség szeptembertől.

Felkai Eszter és Fodor Zsóka a két főszereplő. A színészek nyilvános olvasópróbát tartottak a Jókai Szalonban.

Az egyik főszerepet, Orbánnét, Felkai Eszter játssza. A Jászai-díjas színésznő évek óta nem vállalt szerepet, de ezt a darabot, ahogy ő fogalmazott nem volt szíve visszautasítani. „Elolvastam és rájöttem, hogy ez egy olyan lehetőség, ami nagyon ritkán adódik meg egy nő életében, pláne egy színésznő életében, aki egy bizonyos kort elért. Ráadásul nemcsak, hogy zseniális a szerep, hanem nagyon sok közöm van hozzá. Én úgy érzem, hogy ez a fajta ember, ez az Orbánné nagyon közel áll hozzám.”

A másik főszereplő Fodor Zsóka, aki elmondta: Gizi karakterében és benne kevés közös pont van, de ez nem derül majd ki a premieren. „Nekem nincs nehéz szerep. Én addig próbálgatom magamra húzni a szerep bőrét, amíg nem találkozik az elképzeléseimmel, vagy én nem találkozom az író elképzelésével.”

A darab rendezője a sarkadi születésű Juhász Róza, akinek színházi élete 1978-ban indult el. Csoportos szereplőként tagja volt a kaposvári Csiky Gergely Színháznak, majd a Békéscsabai Jókai Színháznak. Innen vezetett útja a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1984-ben diplomázott. A szegedi, majd a szolnoki társulatok után a Nemzeti Színház következett. Hét év elteltével a Madách Színházhoz szerződött, ahol a pályáját kezdte. Az utóbbi időben a rendezés fontos szerepet tölt be az életében. Elsősorban színésznő, de reméli, hogy ezen a területen is sok munka vár még rá. 

A Jókai évadjának gerincét magyar darabok adják majd, ami Seregi Zoltán igazgató szerint természetes egy magyarországi színháznál. Az előadást a volt Isben Stúdiószínházban, vagyis a Kamaraszínházban adják elő háromszor annyi alkalommal, mintha a nagyszínházban játszanák. „Háromszor kisebb a befogadóképessége a kamaraszínháznak, mint a nagyszínháznak. tehát nagyon sokat fogjuk játszani, de úgy gondolom, hogy egyrészt ez odavaló abba a környezetbe, másrészt pedig a csabai közönség lassan kezdi megszeretni ezt a volt Ibsen Stúdiószínházat.”

Örkény István Macskajátékának bemutatója szeptember 2-án, a díszbemutatója szeptember 10-én lesz.

Megosztás: