Múzeumok Őszi Fesztiválja- az eddig elzárt helyek is megnyílnak a látogatók előtt

2016. szeptember 28. 07:28 | Horváth Szabolcs

A Múzeumok Őszi Fesztiválja már 10 éve országszerte zajlik ebben az időszakban egészen november közepéig. Gyulán a fürdővárosban most szombaton öt helyszínt lehet meglátogatni, jelmezes tárlatvezetésen, filmvetítésen és különleges kiállításokon lehet részt venni. Az egyik ilyen a várbörtön lesz és olyan helyek is megnyílnak amelyek eddig el voltak zárva a látogatók elől.

-Perlekedő szomszédokat, szomszédasszonyokat zártak egy ilyenben össze. Nap elején összekerültek, nyakuk és csuklójuk lett összezárva egymással szemben és nap végére, hogy ez lekerüljön róluk biztosan kibékültek- mesélte az egyik kaloda történetét Cseresznyés János történész.  

Ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel, új kiállításokkal, tárlatvezetésekkel találkozhatnak a látogatók szombaton Gyula városában, ami szintén csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A látogatók elől eddig elzárt helyek kiállítóterek is megtekinthetőek lesznek.

- A Gyulai Almássy Kastély felújítását megelőzően természetesen régészeti feltárást is végeztek az épületben és ebben a pincében Liska András a nonprofit kft múzeumi egységének vezetője, aki egyébként régészként tevékenykedik, három lefejezett csontvázat is talált ebben a pincében, akikről röviden azt feltételezhetjük, hogy végvári katonák voltak. És a török korban fogságba esve a kornak sajnos megfelelően lefejezték őket- nyilatkozta Fábián Tamás az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője. 

Ismét megnyitja kapuit a várbörtön a látogatók előtt, ahol korabeli kínzó és vallató eszközöket lehet majd megtekinteni. Ezek középkori reprodukciós tárgyak, amelyek között van kínpad, spanyol csizma, kaloda és még sok minden más.

- Érdekessége a dolognak valahol ott kezdődik, amikor a bíró az elítéltet megkérdezte, hogy elismeri-e a bűnösségét? Hát ő persze, hogy nemmel felelt , hiszen akkor egyből vitték volna egy ehhez hasonló másik terembe, ahol kivégzik- hallotuk Cseresznyés Jánostól az Erkel Ferenc Múzeum történészétől. 

A várbörtön mellet a szombati napon a Gyulán található összes tárlatot meg lehet tekinteni. A szervezők persze a fiatal látogatókra is gondoltak, akiknek még egy kis különlegességet is kitaláltak, ők ha akarják akár kalodába is zárathatják magukat egy rövid időre. Gyulán a fürdővárosban most szombaton öt helyszínt lehet meglátogatni: az Almássy kastélyt, a gyulai várat, a Ladics házat, az Erkel Emlékházat és a Kohán Képtárt. 

 

FEL