Müller Cecília: Újfajta gyorstesztet kezdtek használni a mentősök

2020. október 19. 13:41 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakaszában van hazánk.

Müller Cecília a napi adatokat ismertetve arról tájékoztatott: az elmúlt 24 órában 178 fővel – nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, továbbá elhunyt 31 – 49 és 94 év közötti – krónikus betegségben szenvedő ember. Kiemelte: ezzel együtt növekszik a kórházban kezeltek száma, jelenleg 1896 koronavírus fertőzöttet kezelnek egészségügyi intézményben, közülük 188-an vannak lélegeztető gépen. Hozzátette: közülük sokan jól reagálnak a kezelésekre, és már gyógyulnak, így sokan le is kerülhetnek a készülékről a közeljövőben. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy ha valaki középsúlyos vagy súlyos állapotban kórházba kerül, akkor nem épülhet fel a betegségből.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: rendkívül sok a jó tapasztalat és ma már számos olyan lehetőség van, amit tavasszal még nem tudtak teljes körűen bevetni vagy még egyáltalán nem is állt rendelkezésre. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Szent László Kórház adatai alapján a lélegeztetőgépre került betegek ötven százaléka meggyógyult, ami egy nemzetközileg is nagyon elismert arány.

Az országos tisztifőorvos ugyanakkor ismét felhívta a figyelmet arra, hogy legjobb védekezés az, ha megelőzzük a fertőzést a már jól bevált szabályokkal: a maszkviseléssel, a távolságtartással, a kézmosás, kézfertőtlenítés gyakori alkalmazásával és a környezetünk rendben tartásával.

Müller Cecília továbbá bejelentette, hogy a PCR-tesztek mellett vannak már olyan antigén alapú gyorstesztek, amelyekkel a hatékonyan meg tudják állapítani, hogy az érintett jelenleg fertőző-e. A Nemzeti Népegészségügyi Központ bevizsgálta ezeket, az új diagnosztikai eszközöket és a megfelelőket már használják is az egészségügyi ellátásban. Az országos tisztifőorvos példaként említette, hogy a mentők akkor használják ezeket a teszteket, amikor gyanús esetet szállítanak, így mire az érintett beteggel a kórházba érnek, azonnal a COVID osztályon tudják elkezdeni a kezelést, amennyiben a teszt pozitív lett.

Müller Cecília azt javasolta főként az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy szabadtéren is viseljenek maszkot, mivel sok olyan közösségi tér van, mint például a piac, ahol nem minden esetben lehet megtartani a biztonsági távolságot. Az országos tisztifőorvos ugyancsak javasolja, hogy halottak napján a temetőkben is viseljen mindenki arcmaszkot, és gyakran használjon – akár még sírrendezés közben is – kézfertőtlenítőt.

A tájékoztatón ismételten felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy idén ingyenesen lehet beadatni az influenza elleni védőoltást. Mint mondták: halálos következményei lehetnek annak, ha valaki egyszerre fertőződik meg a koronavírussal és az influenzával. Bejelentették: annak érdekében, hogy mindenki élni tudjon ezzel a lehetőséggel, további influenza elleni oltóanyagot szerzett be az állam.

FEL