Mit keres egy csirkehely a Munkácsyban? Cikkünkből ez is kiderül

2016. május 21. 08:00 | Balázs Anett

Csirkehely, színezett plasztikák és számos üvegből készült használati tárgy adja az alapját annak a kiállításnak, amely május 19-én nyílt  a Munkácsy Mihály Múzeumban. Hermann Katalin Hévíz városából hozta magával 25 év munkájának egy szeletét. Az üvegművész neve ismerősen csenghet a békéscsabaiak számára, hiszen ő volt a CsabaPark kiállításának látványtervezője.


A csirkehely egészen pontosan egy csirkelábon álló kehely. De emellett a különlegesség mellett számos színes festékkel elegyített vázák és üvegből készült formák sorakoznak a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termében. Hermann Katalin az üveg felületét egyfajta festővászonnak tekinti, erre készíti el a különböző motívumokat.


– Az üveg színezése az egy külön világ. Ez az egész hutai üvegmunka egy elég nagy mesterségbeli tudást igényel. Azt, hogy az ember tudja az üveget színezni, ez még egy további csavar az egészben, merthogy pontosan kell ismerni a színezőanyagok tulajdonságait, mert ha olyan színeket keverek össze, ami nem harmonizál a többi anyaggal, akkor az adott tárgy az szétrobbanhat. Ezért különlegesek a színes üvegek tulajdonképpen – árulta el az üvegművész.


A művésztől nem áll messze ez az anyag, hiszen édesapja üvegcsiszoló mester volt, így már egészen kiskorában megtanulta az üvegkészítés varázslatát. Hermann Katalin bár Hévízen alkot, neve ismerősen csenghet a békéscsabaiak számára.
– Bár első megbízatását nem üvegművészi minőségében nyerte el, ugyanis ő volt a CsabaPark kiállításának látványtervezője. Úgyhogy ő egészen jól, egészen alaposan megismerte a békéscsabaiakat és Békéscsaba történetét is. És tulajdonképpen innen az ismeretség, így került ide hozzánk a művész – fogalmazott Gyarmati Gabriella művészettörténész.


A nem mindennapi kiállítás június 12-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termében.

 

FEL