Megújulnak az óvodák

2016. július 20. 11:03 | Zsíros András

Három békéscsabai óvoda – a Százszorszép Bázisóvoda, illetve a Lenkey, valamint a Tábor utcai óvodák – felújítására nyújtott be pályázatatot a város a TOP keretében, amelynek 316 milliós támogatásáról kedden érkezett meg a döntés. A megvalósítás jövő tavasszal várható.

Leszakadt az udvari árnyékoló, így azt már évek óta nem tudják használni a Százszorszép Művészeti Bázisóvodában, ahol most ideiglenes megoldást alkalmaznak a napsütés csökkentésére a teraszon. Nem ez az egyetlen dolog, ami itt hamarosan megújul: új rezgéscsökkentő gumiburkolat, térkövek, új mozgásos terek és tárolóhelyiségek is szerepelnek abban a tervben, amellyel az intézmény udvarát készülnek korszerűsíteni. Ez nagyon fontos, hiszen a gyerekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a mozgásigényük kielégítése, és hogy minél több időt tölthessenek a szabad levegőn – mondta el az óvoda vezetője, Kócsi Sándorné.

A pályázatban szereplő másik két intézményben, a Lenkey és a Tábor utcában további fejlesztésekre is készülnek. Hőszigetelés, mosdók, öltözők, fűtési rendszer korszerűsítése, valamint új épületszárnyak megépítése is szerepel a programban, ez utóbbiban logopédia fejlesztő helyiség, tornaszoba, iroda és tároló is helyet kap majd. A két óvoda egyenként 140 millió, míg a Százszorszép 36 millió forintos támogatást kap a most elbírált pályázatból.

Kiss Tibor alpolgármester fontosnak nevezte a folyamatok gyorsaságát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés nem egészen fél évvel korábban, márciusban döntött a pályázat beadásáról.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok kiemelte, jóval az augusztus végi beadási határidő előtt nyújtották be kérvényüket, hogy minél hamarabb elindulhasson a támogatási folyamat. Ennek koordinálása a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. feladata. Az önkormányzati cég igazgatója elmondta, szeptemberre várható a támogatási szerződések megkötése, ami után – a különféle engedélyezési, közbeszerzési eljárásokat követően – várhatóan következő tavasszal kezdődhetnek meg a munkálatok. Dr. Sódar Anita hozzátette: a 2020-ig tartó ütemezett programban minden óvodát és bölcsődét korszerűsítenek majd.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL