Megújulnak a békéscsabai óvodák

2017. április 8. 07:37 | Mikóczy Erika

  TOP-keretből három békéscsabai óvoda újulhat meg.   A „Családbarát,

A „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívásra (TOP-6.2.1.15) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata három óvodára, a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda, a Lenkey Utcai Óvoda, valamint a Kazinczy Lakótelepi Óvoda (Tábor utca) felújítására nyújtott be pályázatot a TOP keretében. A támogatásról még a nyáron megérkezett a döntés, a projektek megvalósítása elkezdődött.

 

- Az önkormányzat célja, hogy javítsa a gyermekellátás színvonalát és a gyermekjóléti alapellátáshoz, illetve az óvodai ellátáshoz való hozzáférést. Fontos, hogy segítsük a családokat, valamint a kisgyermeket nevelők munkavállalását – fogalmazta meg a legfontosabb küldetést Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere.

 

A Lenkey Utcai Óvodában április első napjaiban kezdődött el a munka, ahol a tervek szerint lebontanak egy melléképületet, annak helyén pedig egy új épületrészt alakítanak ki. A fejlesztés becsült nettó költsége 99,5 millió forint. Az intézményben energiahatékonysági korszerűsítést is terveznek, ami magában foglalja a homlokzat utólagos hőszigetelését, a központi fűtési-, és az elektromos rendszer átalakítását, valamint a játszóudvar felújítását..

 

– Az új épületrészben fejlesztőszobát, tornaszobát, valamint szociális helyiségeket alakítanak ki, mosókonyhát, személyzeti öltözőt és mosdót  helyeznek el. Fontos, hogy a szülők számára is vonzó legyen, hogy a magas színvonalú szakmai munka mellett az épület feleljen meg a kor követelményeinek – emelte ki Szegfű Ferencné, a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ intézményvezetője.

 

Ezzel párhuzamosan a Kazinczy Lakótelepi Óvodában is elkezdődött a munka. Ebben az intézményben burkolatcsere, homlokzat hőszigetelés, födémszigetelés, fűtéskorszerűsítés, az épületgépészet és a villanyhálózat felújítása  történik meg. A kivitelezés becsült nettó költsége 99,6 millió forint.

 

A fejlesztés keretében átalakítási munkákat végeznek. A meglévő épületben alakítják ki a személyzeti szociális helyiséget és a fejlesztő szobát. Az új épületrészben lesz egy csoportszoba a hozzá tartozó helyiségekkel együtt (öltöző, vizesblokk). Ebben a projektben is történik energiahatékonysági korszerűsítés.

 

Mindkét intézményben, a Lenkey  utcaiban és a Kazinczy lakótelepiben is részleges akadálymentesítés valósul meg.

 

A Százszorszép Művészeti Bázisóvodában a közbeszerzési eljárás még folyamatban van. A tervek szerint  a játszóudvar felújítása történik meg, ennek becsült nettó költsége 26 millió forint. A beruházásban a meglévő és működésképtelen árnyékoló szerkezet átalakítását tervezik. A játszóudvar két sarkában található, elavult tárolók helyén két, több funkciót ellátó építmény készül majd. A tervek között szerepel a meglévő pancsolók helyén új játszófelület kialakítása. A burkolatok szükség szerinti javítása, felújítása, valamint új burkolatok építése is történik. A különböző korosztálynak megfelelő, a gyermekek fejlődését segítő új játszóeszközök telepítése, és a meglévő játszóeszközök szükség szerinti felújítása is a projekt része.

A kivitelezés tervezett befejezése 2017. november 30-ra várható.

A projektek teljes körű menedzselését és koordinálását a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. végzi.

További programok »

FEL