Megérkezett megyénkbe is a járvány! - Nálunk is megnőtt az influenza aktivitás

2016. február 16. 15:52 | Horváth Szabolcs

Békés megyében is kimutatták az influenzajárványt. A szakemberek szerint idén jóval kisebb lesz a betegség aktivitása, mit tavaly volt. Látogatási tilalmat egyelőre csak a gyulai kórházban rendeltek el megelőző jelleggel

- Az elmúlt két hétben azt tapasztaltuk, hogy megduplázódott az influenzaszerű légúti fertőző betegségeknek száma január hónaphoz viszonyítva- mondta Dr. Sonkoly Iván

A háziorvos azt tanácsolja, hogy most, járvány idején, kerüljük a zsúfolt helyeket, otthonainkban gyakran szellőztessünk.

- Menjünk friss levegőre, szedjünk vitaminokat, C-vitamint elsősorban, a higiéniai szabályok betartása is fontos, a kézmosás. Kerüljük a fertőzésveszélyes helyeket és a tömegközlekedési eszközök használata- korlát megfogása stb.- után is feltét a kerülése- tette hozzá a doktor. 

Leginkább a csecsemőknek, a cukorbetegeknek, a várandós anyukáknak, a 60 év felettieknek és a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek javasolják az orvosok a védőoltást. Azonban megoszlik a vélemény arról, hogy csak védőoltással vagy máshogy is el lehet-e kerülni a vírust. A megkérdezettek közül többen a vitaminokra esküsznek és persze sokan évek óta beadatják a védőoltást. 

A népegészségügyi szervezethez folyamatosan érkeznek az adatok az influenza aktivitásáról. A járványküszöböt Békéscsabán és Orosházán lépte át a vírus, de látogatási tilalom csak a gyulai kórházban van.

- A tavalyihoz képest jóval alacsonyabb számok mutatkoznak, inkább százas nagyságrendben egyelőre az új megbetegedések. És azt is el kell mondani, hogy a tavalyihoz képest jóval alacsonyabb szinten fog tetőzni ez a járvány- mondta Dr. Maráczi Gabriella főosztályvezető helyettes. 

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához beérkezett országos adatok azt mutatják, ez ismét a H1N1 vírus. Az influenza esetében is könnyen kialakulhatnak szövődmények vagy társulhat hozzá valamilyen felül fertőzés. Ezért ha elkaptuk a betegséget, maradjunk otthon és tartsuk be az orvos tanácsait. 

FEL