Május 25-én hatályba lép az új adatvédelmi rendelet

2018. február 26. 16:32 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az Európai Unió új adatvédelmi rendelete májusban lép hatályba. A vállalkozásoknak fel kell készülniük mind az elektronikusan tárolt, mind pedig a papíralapú adatok átlátható kezelésére és megfelelő tárolására. Emellett igazolniuk kell, hogy ezek birtoklására, kezelésére megfelelő jogalapon történik.

A változások minden vállalatot érintenek az Európai Unióban, így a hazai cégeket, vállalkozásokat is. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hétfőn tájékoztató előadást rendezett, ahol dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász ismertette a változásokat az érintettekkel.

– Az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR , vagyis a General Data Protection Regulation egész Európán belül egységesen szabályozza ezt a területet. Különösen azokat a problémákat próbálja kezelni, amelyek a digitális adatkezelésnek a sajátosságaiból fakadnak. Gyakorlatilag annyira megnőtt a rólunk gyűjthető adatok mennyisége és az ebből fakadó hatások a mértéke, hogy ezt próbálja szabályozni az Európai Uniós rendelet. Méghozzá úgy, hogy – akár Magyarországon, akár Franciaországban kezelik az adatainkat – egységesen ugyanazt a védelmet fogja kapni a személyes adat - emelte ki dr. Farkas Tamás.

Az adatvédelemre a legtöbb esetben a megoldást a zárt vállalatirányítási, valamint dokumentumkezelő rendszerek és korszerű informatikai megoldások jelenthetik – mondta el a szakember. Hozzátette: ezek sem mentesítenek senkit az adatleltár, a különböző szabályozások elkészítése, a munkavállalók oktatása és a szabályok betartása alól, ezért fontos, hogy tisztában legyenek a vállalkozások a jogi szabályozásokkal.

 

 

További programok »

FEL