Magyarok Kenyere: Élen a kondorosi gazdák

2017. december 7. 15:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Évről-évre nő azoknak a gazdáknak a száma, akik csatlakoznak a Magyarok Kenyere programhoz, és gabonát ajánlanak fel. A Békés megyében a kondorosi gazdák felajánlása volt a legnagyobb, hiszen több mint 10 tonna búzával járultak hozzá 2017-ben a jótékonysági akcióhoz.

A 2011-ben életre hívott Magyarok Kenyere programban nem csupán a magyarok kenyere készül el, hanem az adomány gabonából őrölt liszt jelentős részét jótékonysági célokra fordítják.

- Szociális szakemberként az az álláspontunk, hogy a legjobban a természetbeni adományok hasznosulnak. Ügyfeleink szerencsére nagyon örülnek is ennek. Most is - mint minden évben - a Békési Járás hét településén osztottuk szét az adományba kapott lisztet. Igyekeztünk elsőként a nagycsaládokat támogatni – fogalmazott Kádasné Öreg Julianna, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatója.

Idén Békés megyében hat tonna lisztet osztanak szét a járási szociális intézmények, illetve további két tonnát juttatnak el a határon túli rászorulóknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az adományátadó ünnepségét szerdán tartotta Kondoroson.

- Azért jöttünk Kondorosra, mert ebben az évben a legtöbb adomány innen és környékről érkezett. Úgy tartottuk illendőnek, hogy az ünnepélyes adományátadót is itt tartsuk – hangsúlyozta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke.

A program részeként 14 tonna adomány gabona érkezett Békés megyéből, ebből több mint 10 tonnát a kondorosi gazdák ajánlottak fel.

- Nagyszerű és felemelő érzés az, hogy Békés megyében a kondorosi gyűjtőpont szerepelt a legnagyobb sikerrel és a legjobb eredménnyel - jegyezte meg Ribárszki Péter polgármester.

Békés megyében 92 gazda ajánlott fel búzát a kezdeményezésben, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinált.

- Azt gondolom, hogy a gazdák megértették a program üzenetét. A kezdeményezés jelképezi a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozását, jelképezi az igényt az összetartozásra a határon innen és határon túl. Látjuk azt is, hogy egyre több határon túli gazda is adományozóként részt vesz ebben a programban – emelte ki Dankó Béla, a körzet országgyűlési képviselője.

2017-ben összesen 3900 gazda mintegy 600 tonna búzát ajánlott fel a magyarok kenyeréhez, az ebből őrölt liszt jelentős része rászorulókhoz került.

 

 

 

További programok »

FEL