Legendás fák Békés megyében - kiállítás nyílt a Lencsési Közösségi Házban

2018. április 24. 07:35 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Föld napi programsorozat zárásaként nyitották meg a Lencsési Közösségi Házban a „Legendás fák Békés megyében” című kiállítást hétfőn kora délután. A tárlaton egy részletet láthatnak az érdeklődők Szelekovszky László természetvédelmi főtanácsos gyűjteményéből.

– Az anyagot Szelekovszky Lászlónak köszönhetjük, aki rendszeresen tart előadást a Lencsési Közösségi Házban a meghívásunknak eleget téve. Eléggé ismert az elmúlt évtizedekben végzett természetvédelmi tevékenységéről is, különösen arról, amit a Békés megyei védett fák ügyében kifejtett – emelte ki Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház intézményvezetője.

Hazánkban Békés megyében van a legkevesebb erdő, amely a megye 4 százalékát teszi ki, ugyanakkor nálunk van a legtöbb országosan védett öreg fa is – erről már  Szelekovszky László beszélt a kiállítás megnyitóján. A szakember hozzátette: a tárlaton a legjelentősebb matuzsálemekről láthatnak fényképeket a nézők.

– Az embernek a szemléletét, a természethez való hozzáállását is javítják az öreg fák. Ha valaki kimegy a természetbe, egy erdőbe, biztos, hogy a legnagyobb és legöregebb fát veszi észre először, és még oda is megy hozzá – hangsúlyozta Szelekovszky László.

A természetvédelmi szakember a rendezvényen mesélt a megyében található olyan híres fákról is, mint a Cimbora fa, vagy a Bandika fa, amelyekhez sokszor több évtizedes, vagy évszázados történetek kapcsolódnak.

A kiállítás május 11-éig látogatható, így még a madarak és fák napján is megtekinthetik az érdeklődők.

 

 

További programok »

Kultúra

Az ártatlanság és a tapasztalás dalai

A békéscsabai születésű, Londonban élő Martin Wanda fotóművész, a Canon rendkívül sikeres magyarországi márkanagykövete, a városhoz kötődő Junior Príma díjas fiatal művész első önálló kiállítását nyitották meg csütörtökön Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban.
2020. szeptember 24. 20:55
FEL