Kultúra

2023. november 18.

A szívem csücske, Perzsia

Családias filmklub zajlott péntek délután a Jaminai Könyvtárban. Komlódi Edit élményutazó Csodálatos Perzsia – ahogy én megismertem című egész estés moziját nézhették meg az érdeklődők.
2023. november 18. 11:20 | Such Tamás
Tovább olvasom

A hit mattot ad az izmusoknak – Mesterjátszma - kritika

Tóth Barnabás legújabb filmje Stefan Zweig Sakknovelláját vette alapul, más helyszínre, más időbe helyezve a cselekményt, és amíg az eredeti írás fontosabb mozzanatait megtartotta, bátran épített fel valami egészen újat. Aki esetleg A vezércsel című sorozat nyomán kapott kedvet a filmhez, vélhetőleg csalódni fog, a Mesterjátszma ugyanis nem sakkfilm, de nem is az előzetes által sugallt 1956-os thriller – és ez egyáltalán nem baj!
2023. november 18. 09:27 | D. Nagy Bence
Tovább olvasom
2023. november 17.

Koszecz Sándor: Egy térség fejlesztése mégiscsak az ott élők feladata

A tanítás-tanulás lényege a 21. században már egyértelműen nem a „mit”, hanem a „hogyan” kérdése körül összpontosul. „Tudni valamit: örömforrás” – vallja Koszecz Sándor. A Kollabor Természettudományos Élményközpont atyjával egyedülálló és sikeres projektjeik mellett az élményalapú oktatás fontosságáról beszélgettünk, valamint arról, hogy mi lehet Békés vármegye megújulásának az útja.
2023. november 17. 09:10 | D. Nagy Bence
Tovább olvasom
2023. november 16.

Minden nap lesz rendezvény a karácsonyi vásárban

December 3-án nyitja meg kapuit a Békéscsabai Karácsonyi Vásár. Négy héten keresztül várják a kikapcsolódni és vásárolni vágyókat a megyeszékhely főterén. A vásár megépítését ugyan még nem kezdték el, de a tervezés utómunkálatai zajlanak. Az ünnepélyes megnyitó december 3-án lesz és 23-áig tart majd. Varga Tamás alpolgármester hírportálunknak azt is elárulta, hogy idén minden nap lesz rendezvény a vásárban.
2023. november 16. 14:14 | Csiffáry Zsuzsanna
Tovább olvasom

Emlékezetpedagógia a Gyulai Várban

A Gyulai Várba is érkeznek majd diákok a Nemzeti Örökség Intézete Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programjában. A látogatást a Szeged-Csanádi egyházmegye fenntartásában lévő oktatási intézményeket működtető Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság és a Nemzeti Örökség Intézete pénteken aláírt együttműködési megállapodása teszi lehetővé.
2023. november 16. 08:20 | behir.hu
Tovább olvasom
2023. november 15.

Ezer szállal kötődve: Petőfi Sándor szobrát avatták fel Kondoroson

A Petőfi bicentenáriumi év kapcsán Kondoroson Petőfi Sándor mellszobrot avattak szerdán. Az alkotást a költő testvéréről elnevezett Kondorosi Petőfi István Általános Iskola előtt leplezte le a felajánló Kárpát-medencei Népfőiskola Alapítvány elnöke, Lezsák Sándor, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere.
2023. november 15. 19:15 | Kugyelka-Zámbori Eszter
Tovább olvasom

Botár Edit mutatja be munkáit a Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelyében

Már hagyomány, hogy a Szőtteskúria – a Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelye minden hónapban kiállítási lehetőséget biztosít, nem csak helyi, kézműves alkotók számára. Ezúttal Botár Edit erdélyi magyar báb- és díszlettervező, textilművész, grafikus, festőművész, az erdélyi akvarellfestés képviselőjének a munkásságát ismerhetik meg jobban az érdeklődők.
2023. november 15. 12:54 | Csiffáry Zsuzsanna
Tovább olvasom
2023. november 14.
FEL