Kultúra

2024. május 16.
2024. május 15.

Réthy Zsigmond a természetvédelem első letéteményese Békés vármegyében

Békés vármegyében a mai napig megkerülhetetlen Réthy Zsigmond személye, ha természetvédelemről, ornitológiáról vagy a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi gyűjteményéről van szó, annak ellenére, hogy már több mint 25 éve nincs köztünk. A Békés Megyei Könyvtárban emlékkiállítás nyílt hétfőn, amely bemutatja Réthy Zsigmond személyét és munkásságát.
2024. május 15. 14:48 | Kugyelka-Zámbori Eszter
Tovább olvasom

Mesterséges Intelligencia Workshop és kiállítás nyílt egy helyen

Kedden délután a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ székházában nyílt kiállítás a papírfonó és a bútorfestő szakköri foglalkozásokon született alkotásokból. A kiállításmegnyitót követően a mesterséges intelligenciával kapcsolatos workshopos foglalkozásba pillanthattunk be, amelyen a civil szervezetek képviselői vettek részt.
2024. május 15. 11:09 | Csiffáry Zsuzsanna
Tovább olvasom
2024. május 14.

Evangélikus kórustalálkozó: Az éneklés közösséggé formál, közelebb visz Istenhez

„Akár hosszú ideig, akár rövid ideig tart, a közös éneklés és zenélés közösséggé formál, egyénileg és közösségileg is közelebb visz Istenhez. S ne feledjük, mi az embernek lehetetlen, az Istennél lehetséges!” – olvashatók dr. Fabiny Tamás elnök-püspök gondolatai abban a kiadványban, amely a hétvégi evangélikus kórustalálkozó minden tagjának útmutatóul szolgált, és nemcsak a programokat illetően.
2024. május 14. 11:05 | Mikóczy Erika
Tovább olvasom
2024. május 13.

Támogatóit köszöntötte a vakok és gyengénlátók megyei egyesülete

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete jubileumi gálaműsorral köszönte meg azt segítséget és támogatást, melyet az elmúlt években kapott különböző szervezetektől. Az egyesület munkáját segítőknek mondtak köszönetet azon eseményen, ahol a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője is emlékplakettet vehetett át Ádász István egyesületi elnöktől.
2024. május 13. 20:20 | Bere Mátyás
Tovább olvasom

Cseh András: Nehezen hiszem, hogy apám és Schéner nem verekedtek össze valahol

Ismét egy kultúrtörténeti esemény zajlott a Meseházban. Ezúttal szombat este a fővárosi Újzenekar lépett fel, akik a Meseházhoz kötődő Schéner Mihály Mákgubófejű kakas-huszárok című alkotásról készült Ágh István-verset is elénekelték. Nem mellesleg a dallamok Cseh Tamás nevéhez köthetők, aki rokoni ágon... Bonyolult? Mindjárt kibogozzuk!
2024. május 13. 18:10 | Such Tamás
Tovább olvasom
2024. május 12.

Látni és láthatóvá válni: A népi kézműves közösségek találkoztak Nagybánhegyesen

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságával közösen rendezte meg szombaton a Népi Kézműves Közösségek X. Találkozóját a nagybánhegyesi művelődési házban. Az eseményen 27 településről közel 200-an vettek részt, akik hagyományosan megkóstolták az egyes települések gasztronómiai különlegességeit is.
2024. május 12. 12:39 | Vincze Attila
Tovább olvasom

A lélek lomtalanítása – pszichiátert kérdeztünk a rendezettségről

Ha a rendezettség és a rendetlenség szóba kerül, sokan egyből divatos kifejezésekkel azonosítják saját magukat: ADHD, OCD, depresszió. Lehetnek-e pszichés betegségek a rendetlen ház és az igénytelenség okai? Van-e olyan betegség, ami rendezettséggel jár? Hogyan hat az emberre a rendezettség és a rutin? Milyen hatással lehet az emberekre a lomtalanítás? Ezekről is kérdeztük magánrendelésén dr. Juhász Éva Katalin pszichiátert, pszichoterapeutát.
2024. május 12. 10:30 | Bere Mátyás
Tovább olvasom
FEL