Kevesebb, de jó minőségű a méz idén

2018. október 16. 15:14 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Ebben a szezonban az időjárás több problémát okozott a méhészeknek. A szakemberek szerint a helyzet ősszel sem javult, a nyárias időjárás miatt ugyanis a méhek még mindig kirepülnek a kaptárakból és az egész családra veszélyes atkákat hurcolnak be. Emiatt idén a méhészeknek az átlagosnál többször kell mentesíteniük a családokat a parazitáktól.

 

 

Már a télre készíti fel 120 méh családját Petrucza Zoltán. A gyulai méhész szerint jelenleg a folyamatos, atka elleni védekezés lehet a méhészet sikerének kulcsa, illetve az, hogy megfelelően tudja teleltetni a családokat. Úgy fogalmazott: ez az év sok méhész számára veszteséges. Mint mondta: a siker idén elsősorban a szerencsén múlott. A szakember hangsúlyozta, hogy komoly mérgezés volt országos szinten, amely az ő állományát nem érintette, de a méheitől néhány száz méterre is pusztultak el teljes családok.

– Ha valaki jó helyre vándorolt, akkor volt méze idén. Ugyanaz a vetéskultúra, illetve kezelés adott tíz-harminc kilogrammot egymástól 500 méterre. Tehát tényleg szerencse kellett ahhoz, hogy valaki mézet tudjon termelni. Emellett az időjárás is nagyban befolyásolta az idei évet – emelte ki Petrucza Zoltán. Hozzátette: annyira gyorsan jött a tavasz, hogy a méhek még nem álltak készen a termelésre, ráadásul az akácnál a csapadék is későn érkezett.

– Nem mondhatom, hogy teljesen jó évet zártunk. Biztos vannak olyan méhészek, akik ennél jobban, illetve ennél rosszabbul sikerült – ez attól is függött idén, hogy az ország mely területére vándoroltak. Mi a Nyírségbe járunk akácra, ott 16 és feles víztartalmú mézet sikerült kiszedni a méhektől, és mennyiségileg sem vagyunk elégedetlenek. Akácon egész jó termésátlagot hoztunk ki a lehetőségekhez képest – erről már Szlávik Orvos Mária méhész beszélt.

A szakemberek szerint idén a napraforgó mézzel lehet a legnagyobb probléma, ugyanis a melegebb időjárás miatt korábban indult a virágzás, és hamarabb megteltek a kaptárak. Mint mondták: előfordulhatott, hogy a nem elegendő tapasztalattal rendelkező vagy a türelmetlen méhészek nem várták meg, hogy megérjen a méz, így hígabb és gyengébb minőségű termékek is piacra kerülhettek.

További programok »

Gyula

Cél a Mount Everest! Klein Dávid és Suhajda Szilárd a gyulai Vígadóban járt

Idén nyáron Klein Dávid és Suhajda Szilárd expedícióra indult a K2 hegycsúcsra. Suhajda feljutott a 8611 méteres csúcsra, mászótársa, Klein Dávid viszont rosszullét miatt visszafordult. A két hegymászó csütörtökön Gyulán tartott élménybeszámolót az érdeklődőknek, ahol jövőbeli terveikről is beszámoltak.
08:23
FEL