Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár

Fafaragó, bőrdíszműves, fazekas mester, üvegfestő, népi ékszerkészítő. Többek között ilyen és ehhez hasonló mesterségekkel és ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak Békéscsabára, a Kárpát-medence Nemzeti Értékeit és Hungarikumait bemutató kiállításra. A sörfesztivál népszerű kísérőrendezvényén a Kárpát-medence, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel mutatkoznak be a helyi termelőktől kezdve a nagy múltú gyártókig azok, akik fontosnak tartják, hogy megismertessék a látogatókkal a helyi élelmiszeripari és egyéb kézműves termékeket. 

Hamísítatlan vásári hangulat fogadja mindazokat, akik a napokban kilátogatnak a Szent István térre. Még akár azt is megtanulhatják, hogy régen hogyan került le a lábról a csizma.
Közel 70 kiállító, kézművesek, mesteremberek mutatják be mire képesek, mi is az ő mesterségük címere. Számos termelőnél kóstolni is lehet, így a látogatók kolbászokat, különböző mézeket, mézeskalácsokat ízlelhetnek meg. A Kárpátaljáról érkezett standnál még labdacsőrögét is ehetnek az ínyencek. 

– A hagyományosan csalánki labdacsőröge, lisztből és tojássárgájából készül. Bő olajban sütjük ki, aztán porcukorba forgatjuk. Régen ezt a kismamáknak vitték mert nagyon tápláló – mondta el a Kárpátaljáról érkező Puskás Ildikó, aki a  II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, tankonyhájának vezetője.

A sörfesztivál kísérőrendezvénye hatodik éve fogadja azokat, akik úgy gondolják, hogy hajlandók bemutatni az általuk létrehozott vagy ápolt helyi értékeket, és szeretnénk ezzel ismertségüket növelni. Néhány éve már nem csak belföldről, de Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek kiállítók.

– Mertünk egy nagyot álmodni, és azt gondoltuk, hogy a helyi értékeinken túl kell menni és meg kell mutatni, hogy Békéscsabára is el lehet hívni a Kárpát-medence kiállítóit. Legalább egy bizonyos kis keresztmetszetét. És szerencsére ma már Vajdaságból, Kárpátaljáról Erdélyből szép számmal vannak kiállítók – mondta el Bora Imre főszervező, aki Szarvas Péter polgármesterrel, Zalai Mihállyal a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével, dr. Kulcsár Lászlóval a Békés Megyei Agrárkamara elnökével valamint Petróczki Zoltánnal a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatójával közösen nyitotta meg a rendezvényt.

A főtéren berendezett vásári hangulat három napon át várja a kilátogatókat, a legkisebbnek is színes programokat biztosítva. A Magyar Értékek Vándortérképére is bárki felkerülhet, aki hajlandó az ujjlenyomatával színesíteni azt.

Megosztás: