Ismét BUDO nap a nagyszalontai Gyermekotthonban

2017. július 6. 10:04 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A tanév véget ért, és nem könnyű az iskolai szünidő időszakában a gyermekeknek megfelelő programról gondoskodni. Nem csak a családoknak jelent ez gondot. A Böjte Csaba atya által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthonában is igyekeznek a nyarat tartalmasan eltölteni.

A legnagyobb segítséget csakúgy, mint a tanév folyamán a Vasárnapi Iskola Alapítvány jelenti, amely évek óta támogatja a tábor lakóit, de többek között a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola kollektívája is segítséget nyújt.

A személyes találkozások, látogatások, foglalkozások fontos nevelő tevékenységet is jelentenek. A fő szervezők, koordinátorok, Szeleczki Erzsébet és Szeverényiné Sebők Judit minden évben megtalálják a módját annak, hogy tematikus hét keretében minél több rétűen foglalkoztassák a gyerekeket. Szeleczki Erzsébet a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója az idén kapott magas kitüntetést, Németh László díjat. A legnagyobb elismerés talán az, amivel a szeretetre éhes táborlakók „Böbe Nénit” körülveszik.

Szerencsére a támogatók sora egyre szélesebb. Idén is támogatta a tábort Kiss Tibor békéscsabai alpolgármester és Bíró Csaba, Békéscsaba Megyei Jogú Város Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke.

A tematikus hét egyik napján – a korábbi évekhez hasonlóan - a harcművészeti és önvédelem oktatást is tartottak, amit sok táborlakó már régóta vár. A foglalkozásokat Shihan Gregor László VII.DAN goshinkai karate mester, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, a Nippon Seibukan Akadémia tagja, a Békéscsabai Lakótelepi SE edzője vezette, aki a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskolában négy éve tanóra keretében is tart iskolai önvédelmi és harcművészeti oktatást tanára is. Minden nap két edzést tartottak délelőtt. Először átismételték az addig tanultakat, és a pusztakezes technikák alkalmazását tanulták meg. Ami biztató, hogy a gyerekek nagyon keveset felejtettek. A legtöbbjük már több éve résztvevője ennek a harcművészeti, BUDO napnak. Kis pihenő után, a második edzésen a rövid bot használatába kóstolhattak bele a táborlakók, ami szintén nagy sikert aratott. A táborban megint bebizonyosodott, hogy ezek a gyerekek ugyan olyan tehetségesek, mint jobb körülmények között élő társaik, s megérdemlik a képesség fejlesztést, a gondolkodást-és az edzéseken történt sikeres munkát elismerő oklevelet.

Az aktivitás nem csak a harcművészeti blokkra volt jellemző. Játszóház, foci, énektanulás, hangszeres zene, táncoktatás fejleszti a nagyszalontai gyermekotthon lakóinak képességeit. A tábor sikeres működéséhez, valamint az alapítvány munkájához adományra mindig szükség van, és nem csak a nyári szünidőben.

További programok »

Itthon

FEL