Hűvösebbnek tűnt, de meleg volt a nyár

2016. szeptember 5. 12:11 | Fekete Kata

 Bár az idei volt a második legcsapadékosabb július a mérések óta, és augusztus is csaknem egy fokkal hűvösebb volt mint a sokéves átlag, összességében a nyár középhőmérséklete kissé a normálérték felett alakult - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére. 

    Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 20,8 Celsius-fok volt, ami 0,6 fokkal haladja meg az 1980-2010-es normálértéket. Júniusban és júliusban több meleg periódus volt, többször megdőltek a napi hőmérsékleti melegrekordok. A júniusi havi középhőmérséklet 1,3, a júliusi pedig 0,7 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál. Az augusztus viszont a normál értékhez képest 0,8 fokkal hűvösebb volt.
    Az idén nyáron a legalacsonyabb hőmérsékletet, 2,4 fokot június 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson mérték. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 36,9 fokot pedig július 12-én a meteorológiai szolgálat kecskeméti állomásán rögzítették.
    A háromhavi esőmennyiség országos átlagban 250 milliméter körül volt, ami csaknem 30 százalékkal több mint az 1980 és 2010 közötti nyári csapadékösszegek átlaga. A legtöbb csapadékot Sümegen regisztrálták, ahol több mint 352 milliméternyi eső hullott a nyáron - írta elemzésében a meteorológiai szolgálat.

MTI

FEL