Határon túliak futballtornája

2016. július 26. 13:07 | Fekete Kata

Először szerveznek olyan futballtornát, amelyen egyszerre szerepel a Délvidék, Felvidék, Kárpátalja és Székelyföld válogatottja. A Magyar Örökség Kupa elnevezésű megmérettetést – amely egyben selejtező is a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (ConIFA) következő világeseményére – augusztus 1–3. között rendezik meg Szarvason - írja a Kronika.ro.

A torna elődöntős mérkőzéseit augusztus elsején, rendezik, majd szünnap következik, másnap pedig a kisdöntő és a finálé. A mérkőzéseken nem lesz hosszabbítás, döntetlen esetén büntetők következnek. A torna végén a csapatok kupát és érmeket kapnak, továbbá díjazni fogják minden válogatott legjobb játékosát is. Az első helyezett ugyanakkor kijut a következő ConIFA Európa- vagy világbajnokságra, várhatóan 2018-ban. Az első Magyar Örökség Kupát a szarvasi önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával rendezik.

- Igyekszünk a lehető legjobb csapattal részt venni a tornán, a lista össze van állítva, folyamatban van a játékosok megkeresése. Úgy néz ki, hogy Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről is lesznek a keretben. A csapat nagyjából teljes, a hét végén tisztul le teljesen a kép – mondta megkeresésünkre Jakab Zoltán, a Székelyföld válogatottjának szövetségi kapitánya.

A székelyek számára a Felvidék csapata mumusnak számít, hiszen eddig kétszer találkoztak egymással, és mindkétszer az ellenfél nyert. Kárpátalja első hivatalos mérkőzését Székelyföld ellen játszotta: 2014 augusztusában Székelyudvarhelyen a házigazda 5-0-ra nyert. A délvidéki válogatott egy éve alakult meg, és azóta legyőzte többek között a felvidéki csapatot is.

FEL