Használt helyett az új ruha a menő

2016. július 30. 17:13 | Fekete Kata


2016. májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0%-kal emelkedett - írja az Eco.hu.

 
2016. májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 782 milliárd forint volt; az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,4%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6%-kal nőtt. 

 

A használtcikk kevésbé népszerű

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,8%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (6,6%), a bútor-, műszakicikk- (6,4%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (3,0%), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,7%). A forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (–5,8%). Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18%-kal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés. 

 

Többen tankolnak

Az autójukat viszont többen használják, ezt mutatja, hogy az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9%-kal nőtt. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16%-kal nőttek. 2016. január–májusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,1%-kal emelkedett; az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2%-kal nőtt az értékesítés volumene.

FEL