Hajléktalanok a belvárosban

2015. november 13. 18:36 | Zsíros András

Az utóbbi időben Békéscsaba belvárosában mindennapos látványt nyújtanak a közterületeken élő emberek. Bár a jelenség sokakat zavar, a hivatalos szerveknek kevés eszköz áll rendelkezésére. A hajléktalanszállóra ugyanis akarata ellenére nem vihetnek be senkit.

Egy kukatárolóban tölti az éjszakát egy hajléktalan férfi, aki azt mondja, itt nyugodtan alszik. A korábbi helyén ugyanis rendszeresen megbüntették a rendőrök. Több százezer forintnyi kifizetetlen köztisztasági bírságot gyűjtött már össze, ami miatt hamarosan – újra – börtönbe kell vonulnia. A Százas ABC előtt szokott koldulni, ahol jobb napokon nagyjából ezer forintot gyűjt össze. Ebből vesz magának ennivalót, illetve bort. Bort ugyanis – ahogy fogalmaz – mindig vennie kell, mert az éjszakák hidegek.

Bár saját bevallása szerint nem szokta zaklatni a járókelőket, rajta kívül sok hasonló sorsú ember tölti a mindennapjait a belváros közterületein, ami sok járókelőben kelt visszatetszést. „Egy erre járó nem békéscsabai, netán külföldi csak nézi, hogy hát ide jutott Békéscsaba?!” – méltatlankodik egyikük.

Pedig elvileg lenne hová mennie az utcán élőknek. A város szociális ellátórendszere hajléktalanszállót és nappali melegedőt is fenntart. Ezekkel a lehetőségekkel azonban nem mindenki él, mert tartanak a lopásoktól.

Pataki Erzsébet, a Békéscsabai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője szerint négy-öt olyan kliensük van, aki teljesen elzárkózik attól, hogy akár csak a nappali melegedő szolgáltatásait is igénybe vegye. „Ők garázsban, garázs-közti lyukban, illetve sátorban az erdőben húzzák meg magukat. Amíg ez a biztonságot nyújtó helyük megvan, addig nem akarnak beköltözni” – mondja Pataki Erzsébet.

A szabálysértési törvény lehetővé teszi a helyi önkormányzatoknak, hogy rendeletben szabályozzák, mely területeken tilos az életvitelszerű tartózkodás. Ez többek között az étkezést, öltözködést, tisztálkodást és alvást jelenti. Békéscsabán így a lakótelepek, temetők, az Élővíz-csatorna jobb és bal partja, illetve a belváros jól körülhatárolható területein minősül jogellenesnek az ilyen tevékenység. Az ezt folytató személyeket a rendőrség megbüntetheti, és felszólíthatja a távozásra.

Dr. Bacsa Vendel jegyző szerint a problémát az jelenti, hogy az ellenőrzést követően bár elmennek, de utána ismét visszatérnek az eredeti helyre. „Nagyon nehéz rábírni őket, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységükkel” – fogalmaz.

A hajléktalanok ellátásával kapcsolatban folyamatosan egyeztet az önkormányzat az érintett intézményekkel, civil szervezetekkel. A háttérben megbúvó problémák kezeléséig azonban a büntetés csak átmeneti megoldás marad.

Zsíros András

FEL