Ha szilveszter, akkor sertéshús

2015. december 29. 18:40 | Mikóczy Erika

Az év utolsó napját gyakran töltjük vendégvárással, készülődéssel és persze ilyenkor is a konyha, a főzés kapja a főszerepet. A legtöbben a hagyományos jól bevált alapanyagokra, leginkább a sertéshúsra esküsznek.

A vevők közül sokan a piacokat célozzák meg azért, hogy a szilveszteri menü nélkülözhetetlen részét a húst meg vásárolják. Sok vásárlót megkérdeztünk, akik közül csak egy hölgy mondta, hogy halat is szokott készíteni, de idén marad a sertéshúsnál és a kolbásznál, amit már be is szerzett. Az ilyenkor szokásos disznótorok - úgy tűnt - nem egy és nem két vendégvárót segítenek ki. Ők nem húsért, hanem más hozzávalóért vagy éppen egy kis pogácsáért látogattak ki a piacra. Elmondásuk szerint már javában zajlanak az előkészületek és majdnem mindent beszereztek a sziveszteri asztalra. 

Akik nem tartanak disznót vagy nincs olyan ismerősük aki igen, a hentes üzletekre esküsznek. Itt is friss helyi, minőségi húst szerezhetnek be, ebben a szilveszteri időszakban leginkább sertést. Bócsik András a CsabaPark húsboltjának vezetője azt mondta, ilyenkor sem kell, hogy különleges húskészítményekkel álljanak elő, hiszen a vásárlók a jól megszokott, minőségi sertés húsokat keresik náluk.

- Leginkább, ebben az időszakban a bőrös oldalast, darált húst, csülköt, körmöt keresnek például kocsonyának. Csak és kizárólag magyar termékekből, hazai, csabai sertésből vágunk és folyamatosan minden nap friss áruval várjuk a vevőinket - jegyezte meg az üzletvezető.

A hentesek gondoltak a későn érkezőkre is, ezért szilveszter napján délig, de legkésőbb a készlet erejéig nyitva tartanak és persze a szokásosnál nagyobb mennyiségű hússal készülnek, nehogy az ünnepi asztalról hiányozzon valami.

Horváth Szabolcs

További programok »

FEL