Fürdene a szökőkútban? Hasmenés lehet a vége

Április közepétől működnek újra a békéscsabai szökőkutak. 

Április közepétől működnek újra a békéscsabai szökőkutak. Nyáron  már csak a vízsugarak látványa is enyhítheti a forróság okozta tüneteket, ám, aki le is akarja hűteni magát a habokban semmiképpen sem tegye, hiszen  a köztéri szökőkutakban tilos a fürdés. Büntetés egyelőre nincs, ám a fertőzésveszély fennáll.
Felcsobbant a Szent István téri szökőkút a Városháza mellett. Használni azonban csak körültekintően ajánlott. A melegebb napokon a hűsölés inkább az árnyékos padon javasolt, mivel a szökőkutak vize akár az egészségre is ártalmas lehet.

– Ezek vegyszerrel vannak kezelve a bene lévő vizek, brómmal illetve klórral. Ennek következtében nem javasolt ennek a víznek a fogyasztása, a fürdés sem illetve az állatok itatása sem – mondta el Csiaki Tamás, a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal, Városüzemeltetési Osztályának vezetője.

A szökőkutak fenntartására éves szinten 6,5 millió forintot fordít a város. Az üzemeltető feladatai közé tartozik, hogy egy hónapban egyszer a vizet teljes mértékben le kell cserélni. Ha nem gondoskodnak a megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, akkor akár olyan kórokozók is elszaporodhatnak benne, amelyek hasmenést súlyosabb esetben tüdőgyulladást okozhatnak. 

– Legfőképp a tavaszi időszakban igényel különös figyelmet a karbantartás, mikor a fákról , a virágszerű termések lehullanak a medencetérbe és ezeket a szűrőszivattyúk mind magukba szívják és naponta ezeket tisztítani kell. Későbbiekben, mikor nagyobb meleg van, ugye a vegyszerezésre kell leginkább odafigyelni. Ahogy emelkedik a víz hőmérséklete , úgy a gombák és az algák is jobban elterjednek – fogalmazott  Szabó Péter, a Galéria Invest Kft. munkatársa.

A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik, vagy a fogyasztott élelmiszer a szökőkútban megmosott vizes kézzel érintkezik.
Békéscsaba főterén és környékén öt szökőkút van, amelyek reggel 9 től este 10 –ig üzemelnek. Az idei évtől bővül a vizes létesítmények száma, ugyanis a megújult vasútállomás épülete előtt is készül egy szökőkút, melyet a tervek szerint júniustól helyeznek üzembe.

Megosztás: