Figyeljünk oda, hogy kit engedünk a lakásunkba

Magukat kéményseprőnek kiadó csalók tévesztették meg az embereket Jász-Nagykun-Szolnok megyében, tavaly év végén. A szélhámosok pénzt kértek az egyébként ingyenes szolgáltatásért. Békés megyében a hatóságok ilyen esetről nem tudnak, ugyanakkor a szakemberek felhívják a lakosság figyelmét a legfontosabb tudnivalókra. A kéményseprés magánszemélyeknek díjmentes, a munkát fényképes igazolvánnyal és egyenruhával rendelkező szakemberek végzik.

 

 

Már nyár végén elkezdődtek a kéményseprői ellenőrzések Békés megyében. A szakemberek szerint a tüzelőberendezéseket érdemes üzemen kívül ellenőrizni, mivel olyankor könnyebb azokat kitakarítani. Az ellenőrzések azóta is folyamatosak. Gádoros és Békéssámson kivételével Békés megyében a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági kéményseprést.

 

A kéményseprés magánszemélyeknek díjmentes, a munkát fényképes igazolvánnyal és egyenruhával rendelkező szakemberek végzik. Fotó: Kugyelka Attila
A kéményseprés magánszemélyeknek díjmentes, a munkát fényképes igazolvánnyal és egyenruhával rendelkező szakemberek végzik. Fotó: Kugyelka Attila

 

A megyei kéményseprők hivatalos fekete színű egyenruháján elől és hátul is látható a kéményseprő felirat – mondta el Gombos Erik. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője kiemelte: a kéményseprők minden esetben arcképpel ellátott, hivatalosan kiállított azonosítókártyával igazolják magukat. Hozzátette: lakossági kéményseprés esetén a szakemberek előre egyeztetett időpontban érkeznek.

– Ha például egy magánszemély családi házban, vagyis egylakásos ingatlanban lakik, ahova nincs bejegyezve se gazdálkodó társaság, se pedig egyéni vállalkozás, akkor a kéményseprőt hívni kell. Egyeztetni kell vele egy időpontot és azt követően érkezik. Ebben az esetben a kéményseprés az ingyenes lesz. Ugyanakkor ha a családi házba  gazdálkodó szervezet van bejegyezve, akkor kéményseprő céget kell megkeresni. Ebben az esetben a szolgáltatás nem térítésmentes, de a díjat általában átutalással kell rendezni. A társasházak lakóközösségeit pedig a kéményseprők előre kiértesítik az ellenőrzés időpontjáról – tájékoztatott Gombos Erik tűzoltó hadnagy. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette:  ha a katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt fogadnak el, akkor azonnal értesítsék a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,