Felkészült a magyar gazdaság az uniós közös agrárpolitikára

2018. március 12. 18:02 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Felkészült a magyar gazdaság az uniós közös agrárpolitikára emelte ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a hétvégi gazdafórumon, Nagyszénáson. Jakab István a szakmai rendezvényen többek között a hazai agrárium kitörési pontjairól is beszélt a Békés megyei gazdáknak.

Békés megye legnagyobb kincse – ipar hiányában – a termőföld – fogalmazott Kulcsár László. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke köszöntőjében hozzátette: az ország egyik éléskamrája a megye.

- Békés megyére koncentrálva azt állapíthatjuk meg, hogy közel 600 ezer hektáros az a termőterület, amely hasznosítható mezőgazdasági szempontból. Örömmel jelenthetem, hogy ebből 96 százalékot a Békés megye gazdák mezőgazdasági célra hasznosítanak, ebből 85 százalék a szántó és pusztán csak 3 százalék erdős terület - emelte ki dr. Kulcsár László.

A Békés Megyei Kormányhivatalhoz tartozó agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatosan Dr. Rákóczi Attila tartott előadást a szakmai fórumon.

- Tavalyi évben is széles körben tudtunk előleget fizetni, majd 27 milliárd forint értékben, és várhatóan a gazdálkodók még tavasszal megkaphatják a teljes körű kifizetésüket, és felkészülhetnek azokra a támogatási forrásokra, amik 2018-ban állnak rendelkezésükre. Itt az egységes kérelemnek köszönhetően számos jogcímen tudnak támogatást igényelni a gazdálkodók. A felület várhatóan már április elején megnyílik - hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke kiemelte a nagyszénási gazdafórumon, hogy olyan kitörési pontokkal rendelkezik a magyar mezőgazdaság, mint az öntözésfejlesztés vagy akár, a GMO-mentes növényi és állati termékek előállítása.

- Azt gondolom, hogy a magyar minőség, a magas minőség Európában komoly tért hódított, komoly megbecsülése van. Hiszem, hogy ez mint kitörési pont sokat jelenthet a közeljövőben ennek a térségnek - fogalmazott Jakab István. Hozzátette: felkészült a magyar mezőgazdaság az uniós közös agrárpolitikára. Szerinte a támogatások rendszerét reálértéken kell megtartani, és ezt a forrást nem szabad másra fordítani.

 

További programok »

FEL