Felharsant a vadászkürt

2016. augusztus 20. 11:55 | Fekete Kata

Békés Megyei Vadásznapot tartottak ma Mezőkovácsházán, a Borostyán Camping és Strandfürdőben. A találkozón a bemutatók mellett szó volt a megyei vadgazdálkodásról, illetve íjászbemutatót is tartottak.
 

- Vadász vagyok, erdőn, mezőn, tavon, jó ló visz úton és vadnyomon - csendült fel a vadászhimnusz Mezőkovácsházán. A városban, ahol nem mellesleg 70 éves vadásztársaság működik - az egy négyzetméterre jutó vadászok száma igen magas volt szombaton, ugyanis itt tartották a Békés Megyei Vadásznapot. Az ünnepség nemcsak a szakembereknek, hanem az egész településnek szólt és sokan is vettek részt rajta. Az egyik legizgalmasabb program az ejtőernyősök érkezése volt, akik nemhogy nem vétették el a futballpályát, hanem éppen a kijelölt helyen landoltak a rájuk bízott városzászlóval, illetve egy vadászkürttel. Ez utóbbi többször is felharsant, egyebek mellett akkor is, amikor a legfrissebb vadászokat felavatták és vadásszá fogadták. Az ünnepség arra alkalmat adott, hogy a vadászok számvetést készítsenek, hiszen szeptemberben a szarvasbika vadászatával a főszezon is elindul. Az ünnepségen többször elhangzott: a vadász nemcsak elejti a vadat, hanem gondozza is azt. A munkájukhoz tartozik a vadgazdálkodás, a vadvédelem, a trófeák kezelése, az állatok esetleges befogása is. 

 

Kiváló a megye őzállománya

- Igen jó vadászati törvényt sikerült megalkotnunk, illetve a vadgazdálkodásban sincs okunk a szégyenkezésre, hiszen az idei év nagyon kedvező volt. Úgy gondolom, a vadászatra jogosultak a feladataikat ellátták, ezért a vadászszezon kezdetekor bátran kijelenthetjük, hogy nagyon kedvező a mezei nyúl, a fácán, és az őz helyzete - mondta Zuberecz Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezetének titkára.

 

Gyermekként rálőttek, felnőttnek vadásznak állt

Számos magas rangú kitüntetést is átadtak. Így például gazdára talált a Békés Megye Vadgazdálkodásáért díj is, amelyet Fülöp Imre vehetett át. A vadászt már gyerekkorában elbűvölte az erdő és az állatok. Olyannyira, hogy még az sem tántorította el, hogy gyerekkorában véletlenül meglőtték és a mai napig ötvenkét szem sörétet hord a lábában. 

A vadásznapon szórakozásra is nyílt lehetőség. Számos bográcsban főtt a pörkölt, amelyet zsűri díjazott.    

 

FEL