Eredményes a hiányszakmák tanulóit motiváló ösztöndíjrendszer

Ápoló, asztalos, festő mázoló, hegesztő, női szabó és útépítő – csak néhány azok közül a szakmák közül, amelyek Békés megyében a hiányszakmák közé tartoznak. Az állam ösztöndíjjal igyekszik motiválni azokat a diákokat, akik különböző hiányszakmákat tanulnak. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei szerint eredményes a támogatási rendszer.

Az állam a következő tanévben is támogatja például a női szabó képzést, amely összesen tizenegy megyében minősül hiányszakmának. Hatos Istvánné nemcsak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Bizottságának elnökeként elnökeként, hanem a ruhaipari vállalat szakképzési kapcsolattartójaként is látja, mit jelent a hiányszakmát tanuló diákok támogatása.

– Mivel a női szabó is kiemelt hiányszakma, ezért jogosult a Szabóky Adolf ösztöndíjra. Ez annyiban segített a helyzeten, hogy mivel igen magas az az összeg, amit megszerezhetnek a tanulók ezzel az ösztöndíjjal – ha jól tanulnak – így sokkal többen maradtak benne a képzésben. Kevesebben lesznek azok, akik lemorzsolódnak a képzés végére – emelte ki Hatos Istvánné, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságának elnöke.

A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat azok a diákok kaphatják meg, akik az adott tanévben meghatározott hiányszakmákat államilag támogatott nappali vagy iskolai rendszerű szakképzésben tanulják. Minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok tesznek javaslatokat arra, hogy melyek kerüljenek a hiányszakmák közé, majd a végső döntést a kormány hozza meg.

– A kamara szakemberei látják a mennyiségi emelkedést, az iskolák jelzik a minőségi javulást, és azt, hogy a gyerekeknek nincs olyan magas mértékű igazolatlan hiányzása. Ez azért van, mert ha hét órát meghaladó igazolatlan hiányzása van valakinek egy hónap alatt, akkor ő már nem részesül ebben a pénzügyi juttatásban. Ezért megéri nem hiányozni, és megéri jól tanulni – hangsúlyozta Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei szerint eredményes a támogatási rendszer. A tapasztalatok szerint a jelentkezők száma két-három éven belül megnő a hiányszakmák képzéseire, emellett az osztályok tanulmányi átlaga egy egész jeggyel jobb lesz ezeken a szakokon.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,