Energetikai fejlesztés a Jankay iskolában

2017. február 25. 11:50 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában több mint 130 millió forintos energetikai fejlesztést hajtanak végre, amelynek keretében egyebek mellett megújul az intézmény fűtésrendszere, és kicserélik a nyílászárókat is. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.

Az iskola 2018-ban ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A legutóbbi nagyobb felújítás 2011-ben volt, akkor az intézmény Dedinszky utcai épületében alakítottak ki új termeket. Most energetikai fejlesztésre készülnek.

– Vannak olyan tantermeink, amelyek ablakain nagyobb hidegben még a jégvirágok is megjelennek. A nyílászárók elavultak, a fűtés sem kellően hatékony, így nagyon nehéz felfűteni ezeket a tantermeket. Bízunk benne, hogy most ezek a problémák megoldódnak – mondta kérdésünkre Tirjákné Prisztavok Ágnes intézményvezető.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban pályázott sikeresen, ennek köszönhetően javulnak a körülmények a Jankayban is. Az iskola épületegyüttesét a főépület, a könyvtár épülete, valamint a tornaterem alkotja. A fejlesztés során a külső falakat és a tetőfödémet hőszigetelik majd, és kicserélik a homlokzati ablakokat, ajtókat. Az épület fűtését egy 100 kW teljesítményű kondenzációs kazán biztosítja, azt leválasztják a tornatermi hőközpontról. A hőleadó rendszer korszerűsítését is tervezik, a szükséges helyeken radiátor-, vezeték-, és szerelvénycsere történik. Az új kazánházat az iskolaépületben alakítják ki. A melegvíz-termelés az újonnan telepített kondenzációs kazánnal, indirekt fűtési tárolóval történik majd. A projekt megújuló energiahasznosító rendszer kiépítését tartalmazza. A felújítás része az akadálymentesítés, új bejárat, külső rámpa és akadálymentes vécé kialakításával.

Herczeg Tamás kiemelte, hogy energetikai felújításról lévén szó, a beruházással az önkormányzat is nyer. Egyrészt kisebb lehet a fűtés költsége, másrészt fontos az a tudat, hogy energiatakarékos módon éljünk.  A tanácsnok megjegyezte: minden gyermek számára fontos, akadálymentesen jusson be az iskolába, és hogy ott télen is melegben, az eddiginél komfortosabb jobb körülmények között folyjon az oktatás.

A tervek elkészülte után közbeszerzési eljárás keretében választják ki a kivitelezőt. A munka a tervek szerint idén nyár elején kezdődhet majd.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL