Elkészül a gazdasági kar békéscsabai épületeinek felújítási terve

2018. május 30. 17:03 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Elkezdődhetnek a Gál Ferenc Főiskola békéscsabai épületeinek felújításával kapcsolatos tervezési feladatok – jelentette be Békéscsaba polgármestere. Szarvas Péter elmondta: a napokban kapta kézhez azt a támogatási okiratot, amely erről biztosítja a várost. Az infrastrukturális beruházások előkészítésére Békéscsaba mintegy 230 millió forintos forrást kap a kormánytól a Modern Városok Programban.

 

 

A Gál Ferenc Főiskola rektora hangsúlyozta: olyan helyzetben vették át a békéscsabai gazdasági campus fenntartását, amely azonnali cselekvést igényelt. Dr. Kozma Gábor kiemelte: február 1-étől kapták meg az intézmény fenntartását, azóta napi szintű az együttműködés a főiskola és a város önkormányzata között.

– A város nem forrást ad a partnerének, hanem lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy a pénz felhasználásának minden gondja, nehézsége az önkormányzat felelőssége lesz. A város a fejlesztés eredményét átadja át az általa kiválasztott partnernek. Ez egy olyan nagyszerű és ritka helyzet, amelynek örömmel vagyunk a részesei – fogalmazott dr. Kozma Gábor.

Az intézmény épületeinek felújításával kapcsolatos tervek jövő nyárra készülnek el.

 

A jövő is biztosított lett – a békéscsabai campus fejlesztésének tervezésére kapott forrást a város - jelentette be Szarvas Péter, szerdán. Fotó: Ujházi György

A jövő is biztosított lett  - a békéscsabai campus fejlesztésének tervezésére kapott forrást a város a kormánytól - jelentette be Szarvas Péter, szerdán. Fotó: Ujházi György

 

Szarvas Péter úgy fogalmazott, hogy a jelen mellett biztos jövője van a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karának Békéscsabán.

– Minden olyan infrastrukturális elemet szeretnénk felújítani, amely jelenleg valamilyen szinten elavult állapotban van az egyetemi campus területén. Így a főépületet is teljes rekonstrukció alá vonnánk. Megújulna a sportcsarnok, amelyről tudjuk, hogy megérett a felújításra és a rekonstrukcióra – emelte ki Szarvas Péter.

Jövő nyárra elkészül az utak, járdák és zöldfelületek felújítási terve, valamint az önkormányzat az építési engedélyeket is beszerzi. A polgármester hangsúlyozta: a kész tervek és engedélyek birtokában, 2019 második felében igényelhetnek 2,5 - 3 milliárd forintos kormányzati támogatást a kivitelezésre.

– Amennyiben Békéscsabán meg tudjuk erősíteni a felsőoktatást, akkor egyrészt itt lehet tartani a helyi diákokat, másrészt a megyéből is sokan jöhetnek majd ide tanulni. Ebből fakadóan többen lehetnek azok is, akik hosszútávon itt maradnak – hangsúlyozta Herczeg Tamás.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: ez a támogatás nem csupán a jövőbeni 3 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztés alapjait teszi le a békéscsabai gazdasági karon, hanem biztosítja azt is, hogy a képzéseket érintő fejlesztések is megvalósuljanak.

 

További programok »

FEL