Élelmiszeripar

2025. október 4.
2025. szeptember 30.
2025. szeptember 18.
2025. szeptember 11.

Ebben az évben is megmérettetik magukat a gluténmentes pékségek

Idén is keresik az év gluténmentes kenyerét és péksüteményét. A Magyarok Kenyere program keretében megvalósuló megmérettetés célja változatlan: felhívni a figyelmet a speciális étrendet követő, lisztérzékenységgel élők igényeire és elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.
2025. szeptember 11. 06:25 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. szeptember 5.
2025. szeptember 2.
2025. augusztus 23.

Új árrekordok alakulhatnak ki az étolajpiacon

Megkezdődött Ukrajna déli régióiban, így Odessza környékén is, a napraforgó betakarítása. Bár az ország a világ egyik vezető napraforgótermelője és -olajexportőre, az idei szezonban a déli és keleti térségekben jelentkező szárazság miatt a vártnál alacsonyabb hozamokra számítanak.
2025. augusztus 23. 08:36 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. augusztus 22.

Fokozottan figyeljünk a pincékben ‒ a mustgáz komoly veszélyt jelenthet

Az idei szüreti időszak beköszöntével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a bortermelők figyelmét a must erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire. A mustgáz nagy koncentrációban történő belélegzése akár tragédiát is okozhat, amennyiben a pince szellőztetése nem megfelelő. A pince levegőjének biztonságát ma már szén-dioxid jelző készülékekkel is ellenőrizhetjük, de a hagyományos gyertyás módszer továbbra is egyszerű és hatékony figyelmeztetést adhat.
2025. augusztus 22. 18:24 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. július 26.

Minőségi élelmiszert és élményt is kínálnak a termelői piacok

Több, mint 300 helyi termelői piac működik hazánkban, ahol a vásárlók közvetlenül a termelőtől juthatnak hozzá a kiváló minőségű, friss, szezonális hazai élelmiszerekhez. A termelői piacok a rövid ellátási lánc egyik legalapvetőbb szereplői, megkönnyítik a kistermelők által megtermelt alaptermékek, és az azokból előállított élelmiszerek eljuttatását a fogyasztókhoz, a csomagolásmentes termékekkel pedig hozzájárulnak az általános fenntarthatósági törekvésekhez.
2025. július 26. 19:46 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. július 24.

Élelmiszeripari innováció segíti a gluténmentes étrendet követők táplálkozását

A hagyományos gluténmentes snackeknél több rostot és fehérjét tartalmaz az a növényi alapú gluténmentes keksz, melyet a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke fejlesztett ki. Az élelmiszeripari innováció és kutatás választ ad a gluténmentes termékeket jellemző kiegyensúlyozatlan tápanyagtartalom problémára és a minimális ökológiai lábnyommal készülő egészségvédő élelmiszerek iránti keresletnövekedésre is.
2025. július 24. 07:26 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. július 10.
2025. június 28.

Miben találhatunk növényvédőszer-maradékot?

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2022 és 2024 között végzett növényvédőszer-maradék vizsgálatainak összefoglaló eredményei. Az adatok közzétételével a hivatal célja, hogy a kutatók, a szakemberek és maguk a fogyasztók is hiteles, naprakész információkhoz juthassanak a növényi és állati eredetű élelmiszerek biztonságáról.
2025. június 28. 17:40 | behir.hu
Tovább olvasom

További programok »

FEL