Egy igazi kuriózum a Jókai színpadán

Budapest mellett csak Békéscsabán a Jókai Színházban mutatkozott be az igazi tradicionális kínai színház. 

Budapest mellett csak Békéscsabán a Jókai Színházban mutatkozott be az igazi tradicionális kínai színház. A közel 3000 éves sanghaji színházi hagyományokból táplálkozó darab nem csak a jelmezek, a ruhák és a díszlet miatt volt érdekes és magával ragadó, hanem azért is mert a főszerepet Kína leghíresebb operett énekesnője játszotta.

A Chuan Ju Operaház, Li Yaxian című darabja egy romantikus történetet mesél el, amely közel 3000 éves. Egy fiatal gésa és egy leendő kormány tisztviselő szerelméről szól. A színészek korhű ruhákban, jelmezben és sminkben játszanak.

– Kínában körülbelül 300 tradicionális és más fajta színház van. A mi színházunk Chongqing Sichuan Opera Theatre, kiemelten romantikus darabokra specializálódik és éppen ezért a nézők körében borzasztóan népszerű. Abszolút autentikus darabról van szó, melyben Kína leghíresebb operett színésznője Shen Tiemei játssza a főszerepet, aki rengeteg fesztivál díjat, nemzetközi elismerést kapott már az évek során- nyilatkozta Wang Ling a Kínai Színházi Egyesület delegáltja.

A darab főszereplő-nője elmondta: három éves korában sajátította el azt a speciális ének technikát, amit hallhatunk tőle és azóta folyamatosan gyakorolja.

A művésznő egy sanghai színész dinasztiából származik és elmondása szerint annak aki ilyen tradicionális kínai operettben akar játszani, legalább 10 év tanulásra van szüksége. A partnerével együtt nagyon komolyan veszik a színészmesterséget és mindent az éneklést, a táncot, a játékot is folyamatosan tökéletesítik.

– Rengeteg kötött jelenet és színházi formula van ebben a műfajban, amelyeket először tökéletesen el kell sajátítani és jól kell tudni alkalmazni. Aztán mi is hozzá adjuk saját magunkat és belebújunk a szerepbe, megtanuljuk, hogy viselkedik egy gésa. A személyiség megalkotása is fontos, mert csak így lesz hihető a történet- mondta Shen Tiemei Chongqing Sichuan Opera Theatre művészeti vezetője. 

A művésznő azt is elmondta a magyar közönség a legjobbak között van. Abszolút befogadóak voltak a darabbal kapcsolatban és látszott, hogy értékelik ezt a művészeti ágat. Elmondása szerint Kínában sokkal nehezebb értő közönségre találni. Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója azt mondta: ezen az estén egy igazi kuriózumot kaptak a nézők.

 

 

 

Megosztás: