Dr. Kokasné dr. Palicska Lívia: a könnyűipar egyetlen lehetősége az innováció

2018. május 2. 08:19 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Ötvenezer munkavállalót foglalkoztatnak jelenleg a magyar könnyűiparban, amely stabil helyzetet teremtett az ágazatban – emelte ki a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke Békéscsabán. Dr. Kokasné dr. Palicska Lívia hangsúlyozta: ebben jelentős szerepe van az innovatív technológiák bevezetésének, amelyben a békéscsabai UNICON Zrt. is úttörőnek számít.

A cég fejlődésének kulcsa az, hogy folyamatosan képes volt alkalmazkodni a piaci igényekhez - emelte ki Hatos Istvánné. A vállalat munkabiztonsági vezetője elmondta, hogy a békéscsabai gyár ma már szinte teljes egészében exportra gyártja a prémium minőségű bútorhuzatokat.

– Hagyományosan nagyon sokat, és folyamatosan változunk, hiszen Magyarországon először vezettük be a számítógépes gyártás-előkészítéseket. Magyarországon nálunk volt az elsők között a ruhaiparban Cad-Cam rendszer, ahogy automatizált szabászgép is. Jelenleg öt ilyen géppel dolgozunk. Tehát folyamatos a fejlődésünk, így például integrált vállalatirányítási rendszerben dolgozunk - sorolta fel a vállalat fejlesztéseit a gyárlátogatáson Hatos Istvánné. Hozzátette: az ilyen mértékű automatizálás ma még nem jellemző a ruha- és a textiliparban dolgozó cégek jelentős részére.

Az országos szövetség több tagja, így az elnöke is részt vett azon a gyárlátogatáson, amelyet a vállalat békéscsabai üzemébe szerveztek, ahol az érdeklődők megnézhették a bútorhuzat gyártás teljes folyamatát.

– Egyetlen lehetősége a szektornak az innováció. Felkészülni a digitális átállásra, a digitális kompetencia készségekre, a robotikára. Nagyon sok olyan technológia megjelent már ebben az ágazatban, amiről a laikusok nem is tudnak. Természetesen ez tőkét igényel. Én örülök annak, hogy a vállalkozások jó része elmozdult, és a műszaki textil területre specializálódott, mert az magas hozzáadott értéket jelent - hangsúlyozta dr. Kokasné dr. Palicska Lívia, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke.

A vállalat az egyik legnagyobb női foglalkoztatónak számít Békés megyében.

 

 

FEL