Diákok készítették a csabai kolbászt

2017. április 2. 18:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A „Minden gyermeknek legyen saját Csabai Kolbásza” akció arról szól, hogy minél több békéscsabai diák legalább egyszer saját kezűleg készítsen a csabai kolbászt. A hungarikumot pénteken a Jankay általános iskola ötödikesei készítették el, a Csabai Kolbászklub Egyesület tagjainak segítségével. 

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ötödik osztályos diákjai az igazi csabai kolbász elkészítésének titkaival ismerkedtek.

–Kolbászt gyúrunk és nagyon jó, mert hagyományőrző. Meg mi is megtudjuk, hogy hogy készül egy kolbász. -mondta el Zjajić Kata, diák.

Az ötödikesek közül voltak olyanok, akik eddig nézőként, és voltak, aki már segítségként is részt vettek a családi disznóvágáson.

–A macskákat távol szoktuk tartani a húsoktól a tesómmal, meg gyúrni szoktam a keresztapukámmal a kolbászt. - mesélte el Szatmári Zsombor, diák.

A Csabai Kolbászklub Egyesület az Uhrin Zoltán Klubházában a kolbász fűszerezés, gyúrás és töltés minden mozzanatát a gyerekek csinálták. A szakembereknek csupán felügyelni kellett a munkát.

–Azért tartjuk fontosnak, mert minden gyereke egyszer megtapasztalja, hogy, amit csabai kolbásznak hívunk, az hogyan készül. Mert sok gyerek nem tudja, nem látta, soha nem próbálta ki, főleg, akik lakótelepen laknak és nem kertes házban, azok nem tudják, hogy ez hogy működik. Ezért tartjuk fontosnak, hogy minden gyereknek szerezzünk egy másfél-két órát, ahol ezt megtapasztalja. - emelte ki Korim Valéria, a Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke. 

Az egyesület már három éve várja a diák és óvodás csoportokat egy-egy kolbásztöltő délelőttre, melyek finanszírozásában szponzorok segítenek a civil szervezetnek.Összesen 10 kg sütni való kolbászt készítettek el a szorgos kezek a Klub tagjainak a segítségével, melyet később el is fogyaszthattak.

–Ez egy olyan termék, amely mindenki számára a létező legfinomabb íz világot tudja biztosítani. Hiszen semmiféle – az igaziról beszélek most – semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz. Sertéshúsból van, illetve a négy alapfűszer: fokhagyma, köménymag, só és őrölt, házi pirospaprika. -hangsúlyozta Szabó László, a Csabai Kolbászklub Egyesület titkára.

Csabai Kolbászklub Egyesület célja, hogy a hagyományos csabai kolbászt minél több emberrel megismertessék, ezért minden rendezvényen igyekeznek népszerűsíteni ezt a hungarikumot.

 

További programok »

FEL