A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark, idén is színes húsvéti programokkal várja látogatóit március 29. és április 1. között.
Tovább olvasom
Kedvező kilátásokkal indul az idei húsvéti szezon a hazai juhtenyésztők számára. Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel.
Már hetek óta roskadásig vannak az áruházak, boltok polcai húsvéti kellékekkel, ám a hagyományőrzők mást kínálnak a tradíciók kedvelőinek. Két helyi mézeskalács-készítő mutatta be nekünk a hagyományos, ám nem mindennapi tojásdíszítési technikákat.
Többek között hagyományos tojásdíszítés és "szagos lötty" készítés is várta az érdeklődőket húsvét vasárnap a Gyulai várban és az Almásy-kastélyban. Az ünnepi programokon a városba érkező turisták nagy számban vettek részt.
A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy.
Már hónapokkal lefoglalták az összes szobát hústvétra a gyulai Hunguest Hotel Erkelben. A szállodában elsősorban magyar családok tartózkodnak, akiknek az ünnepi szokásokat felidéző gyermekprogramokkal készültek. A gasztronómiai kínálatban központi szerepet kapott a helyi készítésű házi sonka, amelyet már nagypéntek reggel felszeleteltek a vendégeknek.
Itt a húsvét, sokan az utolsó pillanatokban hangolódnak rá igazán az ünnepre. Manapság egyre többen keresik a kézzel készített, egyedi termékeket, legyen szó csokoládéból készült húsvéti édességekről vagy éppen a lakást díszítő ünnepi dekorációkról.