Bodag és cigány töltött káposzta a könyvtárban

2016. november 21. 14:25 | Zsíros András

Bodag, azaz cigány kenyér és cigány töltött káposzta illata töltötte meg szombaton a Békés Megyei Könyvtár auláját. A szervezők ételkóstolóval várták a látogatókat, amivel a roma kultúrát igyekeztek közelebb hozni az érdeklőkhöz.

Ásós Géza, Magyarország első cigány éttermének vezetője segítségével szó szerint belekóstolhattak az érdeklődők a roma kultúrába. A békési Kira Vendéglő séfje szerint az igazi cigány étel jellemzője, hogy olcsó, finom és sok van belőle. Ezúttal csak 30 adagot hoztak magukkal, de nagyobb rendezvényeken akár több ezer vendéget is képesek kiszolgálni. A tapasztalatok szerint a vállalkozásuk ilyen formája sikeresebb is, mint az étterem falai közti vendéglátás. Mint mondta, olyanok, mint a régi cigányok, folyamatosan úton vannak, vándorolnak. De hozzátette, nem is változtatnának ezen, inkább azt tervezik, hogy még több rendezvényre, még többféle étellel eljutnak.

Az ételkóstolót a Roma Kulturális Napok részeként szervezte a könyvtár. Az évente megtartott rendezvény célja, hogy a kisebbség értékei minél nagyobb társadalmi elfogadásra találjanak.

A finom ételekhez Horváth Elek jazz-zenekara, a JazzElek Quartet koncertje alapozta meg a hangulatot.

FEL