Bírságot szabnak ki a le nem adott ajánlóívekért

Az országgyűlési jelölteknek március 5-ig volt lehetőségük összegyűjteni az 500 aláírást ahhoz, hogy indulhassanak a választáson. Eddig az időpontig nemcsak az aláírásokat, hanem az összes ajánlóívet is vissza kellett juttatniuk a jelölteknek, illetve szervezeteknek a választási irodához. Akik ennek nem tettek eleget, azok bírságra számíthatnak.

Az egyéni jelöltek és a jelölő szervezetek február 18-án kapták meg az ajánlóíveket a választási irodáktól. Legtöbben a békéscsabai piacon gyűjtötték az ajánlásokat az első héten. Március 5-ig kellett leadnia a jelölteknek és a jelölő szervezeteknek az összegyűjtött aláírásokat, valamint a megmaradt ajánlóíveket. Azok, akik ezt nem tették meg jogi következményekre számíthatnak – hangsúlyozta dr. Bacsa Vendel.

– Összesen tizenkét jelölőszervezet, illetve egyéni jelölt kapott bírságot. A bírságolás egyébként az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság hatáskörébe tartozik. Ezeket a határozatokat a szavazás napján délután hozta meg a bizottság – emelte ki a Helyi Választási Iroda vezetője.

Hiányzó ajánlóívenként 10 ezer forint a bírság összege – tájékoztatott Bacsa Vendel. Mint elmondta: az egyéni jelöltek és a jelölő szervezetek az esetek többségében egy-két ívet nem adtak le a bizottságnak határidőben.

Ez történt a Momentum békéscsabai jelöltjével, Almási Istvánnal is.

– Egyszerűen egy rossz mappába tettem bele azt az ívet. Gyakorlatilag azon a napon, amikor le kellett adni, március 5-én nem találtam meg. Az ajánlóívek felvételekor is tisztában voltam annak a jogi következményével, hogyha nem adom le, akkor bírságra számíthatok, és nincs kifogásom ellene – mondta el megkeresésünkre a Momentum Mozgalom politikusa.

A Helyi Választási Bizottság honlapján található határozatok alapján 10 ezer és 1 millió 200 ezer forint között szabtak ki bírságot.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,