Müller Cecília: Beadták az első betegnek a hazai fejlesztésű ellenanyagot

2020. április 24. 13:42 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egy súlyos állapotú beteg kapott először abból az ellenanyagból, amit magyar kutatók fejlesztettek ki – emelte ki az országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília óriási előre lepésnek nevezte a beavatkozást, amely bizakodásra adhat okot, igaz még várják a beteg reakcióit az ellenanyagra. Hozzátette: ezzel párhuzamosan jelenleg is zajlanak azok a hazai kutatások, amelyeknek a célja a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján először az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára adott tájékoztatót a nyugdíjasokat és időseket támogató kormányzati döntésekről. Rétvári Bence miniszterhelyettes úgy fogalmazott: fontos az idősek anyagi biztonságának megteremtése, ezért döntött úgy a kormány, hogy a jövő évtől kezdve fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat. Kitért a fokozatos bevezetés részleteire is: a következő évben egynegyed havival több nyugdíjat fog februárban vinni a postás és ennyivel több érkezik a bankszámlánkra, az utána következő évben egy fél havival, majd 2023-ban három hetivel, és végül, amikor az intézkedés befejeződik, 2024-ben, akkor már 4 heti nyugdíjjal több fog érkezni a nyugdíjasok bankszámlájára.

Rétvári Bence elmondta: ennek érdekében a kormány a költségvetésből már jövőre 70 milliárd forinttal többet fog fordítani a nyugdíjakra, majd amikor az intézkedés kiteljesedik 2024-ben, akkor összesen 280 milliárd forinttal többet fognak biztosítani a nyugdíjkiadásokra azért, hogy a 13. havi nyugdíjat meg tudják adni az idős embereknek.

Ezt követően kitért arra, hogy a kormány igyekszik az idős emberek biztonságát megóvni a gyógyszerkiváltási szabályok egyszerűsítésével, a 65 éves kor feletti vásárlóknak külön bevásárlási idősáv kijelölésével, illetve az idősotthonok fokozott ellenőrzésével. A miniszterhelyettes ez utóbbi kapcsán arról tájékoztatott, hogy az operatív törzs a központi készletekből az elmúlt napokban 2 millió szájmaszkot és 300 ezer pár kesztyűt szállított ki az idősotthonokba. Kiemelte továbbá, hogy a kormány a nyugdíjak vásárlóértékét több mint 10 százalékkal tudta növelni a tervezett infláció beépítésével, vagy visszamenőleges pótlásával.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy 2383 fő a beazonosított fertőzöttek száma,  és újabb 11 fertőzött hunyt el. Újra felhívta figyelmet arra, hogy ne csak az idősek figyeljenek oda magukra, hanem a krónikus betegségben szenvedő fiatalabb lakosság is, mert esetükben általában súlyosabban zajlik le a megbetegedés. A tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy 877-en vannak a fertőzés következtében kórházban, közülük 61 beteg szorul lélegeztetőgép segítségére. Müller Cecília kiemelte: jelenleg 401 főt tartanak nyilván, aki meggyógyult a betegségből.

Magyarországban elsőként, de a világban is az elsők között, csütörtökön az orvosok beadtak egy vérplazma-készítményt egy súlyos állapotú, koronavírusos betegnek – jelentette be az országos tisztifőorvos. Hozzátette: a beteg állapota miatt három részletben – csütörtökön, pénteken és szombaton – kapja meg egy már meggyógyult fertőzött vérplazmáját, amelyben megtalálható az az antitest, ami a felépülését segítheti.

Müller Cecília elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére már a járvány kitörésének kezdetén elkészült az a kutatási terv, amelynek köszönhetően a szakemberek eljutottak eddig a lépésig. A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének a Szent László telephelyének, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Vizsgáló Laboratóriuma és az Országos Vérellátó Szolgálat szakembereinek együttműködésének egyik eredménye ez az óriási előrelépés.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy itt egy fajta passzív immunizációról beszélnek, ami azt jelenti, hogy ha valaki átesik a betegségen, akkor az ő szervezete ellenanyagokat termel, amelyek megtalálhatóak a vérében. A kutatók és a klinikusok ebben az esetben a vérplazmában található ellenanyagokat használják fel és adják be a másik betegeknek, így ők tulajdonképpen egy kész ellenanyagot kapnak.  Tehát a szakemberek nem várnak arra, hogy a szervezet a saját immunrendszerével, maga termeljen védekező ellenanyagokat, hanem készen juttatnak be a szervezetbe már rendelkezésre álló antitesteket a vérplazma segítségével, és ezzel segítik leküzdeni a fertőzést. Müller Cecília kiemelte: párhuzamosan zajlik az aktív védekezéshez szükséges védőoltás kutatása is. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország egy olyan hatékony, kötelező védőoltási rendszert működtet hosszú évtizedekre visszamenően, amelynek köszönhetően hazánkban 12 féle fertőző megbetegség ellen tudunk védekezni.

A tájékoztatón bejelentették azt is, hogy várják a gyógyult koronavírus fertőzöttek jelentkezését, és kérik őket, hogy csatlakozzanak ehhez a kutatáshoz, annak érdekében, hogy a szakemberek a vérplazmájuk segítségével minél több beteget tudjanak meggyógyítani. Azok akik a fertőzésen már túlestek, és szeretnének segíteni idekattintva tudnak jelentkezni a kutatáshoz.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy péntek hajnal óta a régi hegyeshalmi határátkelő is működik az osztrák-magyar határon, amellyel az ingázóknak és a mezőgazdasági munkát végző földtulajdonosoknak szeretnének segíteni. Mint mondta: ezért a két ország külügyminiszterei megegyeztek abban, hogy a továbbiakban ezt a határátkelőt is használhatják azok, akik a határ közelében élnek, illetve ott dolgoznak.

Lakatos Tibor rendőrezredes kiemelte: ez fontos a mezőgazdasági munkák elvégzése szempontjából is, hiszen a gazdák a mezőgazdasági járműveikkel nem tudták használni az autópálya átkelőhelyet. Emellett arról tájékoztatott, hogy továbbra is biztosítják a kórházaknak az egyéni védőfelszereléseket, pénteken közel tíz intézménybe érkezett szállítmány.

Lakatos Tibor hozzátette: tapasztalataik szerint hétvégén megnő a száma a kijárási korlátozással kapcsolatos magatartásszegések miatti rendőri intézkedéseknek. Ezért felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a kijárási korlátozások továbbra is hatályban maradnak, amelyek betartását továbbra is ellenőrzi a rendőrég.

További programok »

FEL