Az ösztöndíj vonzó, a fizetés nem elég

2016. szeptember 3. 06:50 | Fekete Kata

Húsz szakmában küzdenek szakemberhiány Békés megyében. A korábban nem túl népszerű gépi forgácsolónak már viszonylag sokan tanulnak, de bádogosra, épületszerkezet lakatosra, szakácsra, felszolgálóra szinte mindenhol égető szükség van. Éppen ezért ösztöndíjat kapnak a diákok.

Békés megyében húsz hiányszakmát tartanak nyilván. Ebből 17-et a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) oktat. Hogy a diákok fantáziát lássanak egy-egy hivatásban, azt a Szabóky Adolf Ösztöndíjprogrammal segítik.

- Ha valaki hiányszakmás képzésre jelentkezik, jogosult ösztöndíjra. Szakközépiskola esetén ez akár 35 ezer forint is lehet, megfelelő tanulmányi átlag esetén, szakgimnáziumi szakképzési évfolyamokon pedig akár 50 ezer forint is lehet.  A tanulmányi eredmény számít. Az ösztöndíjhoz szakiskolákban 2,51, a szakgimnáziumban legalább 3,1 átlag felett kell teljesíteni - mondta Malatyinszki Péter, a BSZC szakképzési referense.

A külföldi fizetés továbbra is vonzó

Az ösztöndíjprogramnak köszönhetően viszonylag gyorsan megugrott a hiányszakmákat tanulók száma. Mint Malatyinszki Péter elmondta, korábban a gépi forgácsolóból nem volt elég, legutóbb viszont már másfél osztálynyi diákot iskoláztak be. Bádogosra, épületszerkezet lakatosra és festőre viszont továbbra is égető szükség van, ahogyan jó szakácsot és pincért is mindig keresnek a munkáltatók. Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint nagyon fontos az ösztöndíj. Korábban ugyanis legfeljebb mosatási pénzt, esetleg étkezést kaphattak a diákok, ami nem volt túl vonzó. Igaz, akkoriban csak olyanok választották a szakmát, akik hosszútávon ebben a hivatásban szeretett volna dolgozni.

- A pincéreknél a fizetés nagy része még mindig a borravalóra épül. A szakácsoknál a kezdő minimálbértől kezdve a 300 000 forint havi nettó fizetésig is terjed a hazavihető pénz. Azok, akik pénzt és szabadidőt feláldozva mesterszakácsokká váltak, átlagosan 300 000 forint nettó fizetést kapnak.

Pincért folyamatosan keresnek, de Magyarországon általában nem tudnak annyit fizetni, mint külföldön, így a fiatalok egy része elmegy. Valyuch Anitának hiába ajánlottak szerződést az egyik békéscsabai vendéglőben, mert ügyes és szorgalmas, mégis inkább külföldön próbál szerencsét hamarosan.

- Sokan mondják, hogy az itthoni fizetésből meg lehet élni. Ez nem igaz. Egy pincér átlagkeresete nettó 100-150 ezer forint, ami csak arra elég, hogy a számlákat, a lakbért, a mindennapi megélhetést tudja fedezni. Félretenni egyáltalán nem lehet belőle, így mind a családalapítás, mind a jövőtervezés lehetetlen – mondta Valyuch Anita. Hozzátette: hosszútávon nem szeretne Németországban maradni, hazaköltözne.

 

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője képzés is indul 

A Békéscsabai Szakképzési Centrum új szakképzést is indít, amelyben a leendő vállalkozóknak segítenének. Malatyinszki Péter elmondta: a kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. képzésre azok jelentkezheznek, akik bármilyen iskola rendszerű kötött alapfokú iskolához kötött szakképzéssel rendelkeznek, például hegesztők. A II-es verzió már az érettségihez kötött. A képzésben nagyon magas óraszámban oktatnak majd idegennyelvet tanulnak, a nappali rendszerben a 22,5 órából 19 óra nyelv. Emellett oktatnak még informatikát és vezetői ismereteket. Ez az első év, hogy indul. Tizenhatéves kortól lehet a képzésre jelentkezni szeptember 25-ig, felső korhatár nincs. Ha valakinek maximum egy szakmája van, annak államilag finanszírozott a képzés.

FEL