Autentikus környezet és népművészeti hagyományok

2016. július 3. 09:20 | Horváth Szabolcs

A Dél-alföldi fazekas és a fafaragó verseny is helyet kapott szombaton a XVII. Körös-völgyi Sokadalom második napján. Az események között volt például a Békés-megyei néptáncosok bemutatkozása is, akik este egy nagyszabású gálaműsorral búcsúztak. 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta kizárólag eredeti, ellenőrzött minőségű, zsűrizett népművészeti alkotások jelenhetnek meg a rendezvényen. Az a kilenc népművészeti egyesület, amely az Alföldön jelenik meg garantálja a színvonalat. A mesterség bemutatókon pedig az alkotás folyamatát lehet végig követni.  

Szombaton 15 néptánccsoport 500 táncosa lépett a színpad deszkáira. A rendezvény a népműveszetet a maga komplexitásában mutatja be. Jelen vannak a mesemondók, táncosok. A tárgyalkotó népművészek között a fazekas és fafaragó mesterek is megtalálhatóak voltak, akik tudásukat is összemérhették, amikor is egy-egy tárgyat meghatározott idő alatt kellett elkészíteniük. A műalkotásokat szakértő zsűri  értékeli majd.   

- És mindezt ötvözzük egy meseország járattal, ahol a gyerekeknek nagyon sok olyan próbatételen kell keresztül menni ami a népművészethez kapcsolódik. A meseország labirintusa Békés megye kézműves értékeivel is megismerteti a kicsiket játékos formában. Vasárnap a gassztronómia. Is jelen lesz a rendezvényen, hiszen velős részét képezi ez is a népi kultúrának. Vasárnap pogácsa készítő, és főző verseny is lesz, de folytatódnak a táncprogramok, jönnek zenekarok a közvetlen közelből és határontúlról is. Vásári komédiások érkeznek és egész nap színpadi és gyerek programok várják a látogatókat- mondta a helyszínen  Pál Miklósné a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a program főszervezője.  

Idén is 4-5000 látogatót várnak erre az autentikus helyszínre a gyulai vár környékére a minden giccset mellőző népművészeti fesztiválra, mely országos viszonylatban is az egyik leggrandiózusabb esemény. 150 kézműves és 800 táncos gondoskodik a hangulatról és a szebbnél szebb magyar műalkotásokról, amelyek közül persze vásárolni is lehet.  

FEL