Árgyelán György: a DK az ország második legerősebb pártja lett

2019. május 29. 09:44 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Demokratikus Koalíció Békés Megyei Szervezetének elnöke az európai parlamenti választást követően, kedden értékelte a megyei és békéscsabai eredményeket.

Békéscsabán a párt a 20,22 százalékos eredményével az országos átlag felett áll, de ennél is jelentősebb, hogy a DK a kisebb településeken is eredményesen szerepelt – fogalmazott Árgyelán György. A megyei elnök kiemelte: Kétegyházán a szavazatok 29,94 százalékát szerezték meg, míg Kétsopronyon – ahol a párt öt éve egyetlen voksot sem kapott – vasárnap 7,73 százalékos eredményt ért el.

Árgyelán György a békéscsabai eredmények alapján megállapította, hogy a megyeszékhelyen a Fidesz nem tudta átlépni az 50 százalékos küszöböt.

– A kormánypárt eredménye csak 46,45 százalék lett, így meg kell barátkozniuk azzal a ténnyel, hogy – a szavazatok összesítésével – az ellenzék 53, 55 százalékot kapott – jegyezte meg a DK Békés Megyei Szervezetének elnöke.

A politikus továbbá kiemelte a Momentum szereplését, akiknek külön gratulált a Békéscsabán elért 10,33 százalékos eredményükhöz. Kitért a kormánypárt mandátumainak számára is, mint mondta, a Fidesz eredeti, 60 százalékos szándéka nem valósult meg. Fontosnak nevezte azt, hogy az Európai Parlamentben kinek lesznek szövetségesei és azok hányan lesznek. A Demokratikus Koalíció megyei politikusa szerint a magyar kormánypártnak ezzel a politikával nincs helye a néppárti frakcióban, így azzal számol, hogy a Fidesz politikusai vagy valamelyik nacionalista, szélsőjobb oldali frakcióhoz csatlakoznak, vagy függetlenek lesznek, így pedig csökken az ország érdekképviselete.

Ezt követően a politikus úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalíció Békés megye 1. számú választókerületében felkészült az őszi helyhatósági választásokkal kapcsolatos feladatokra.

– A választások előtt elkezdett ellenzéki egyeztetéseket folytatni kell. Az a közösen kitűzött célunk, hogy a helyhatósági választáson Békéscsabán és a választókerület többi településén is egy jelölt induljon a kormánypárti jelölttel szemben – emelte ki Árgyelán György. Mint mondta: a választókerület szinte minden településén újraválasztották a helyi csoportok vezetőit, akik helyben meghatározói lesznek a DK politikájának.

– Békéscsabán a székhelytelepülés párttagsága a békéscsabai csoport vezetőjének Dancsó Tibort választotta meg – aki egyben a DK Országos Tanácsának tagja, és aki az önkormányzati választásokra készülő pártközi egyeztetéseken is részt vesz. Természetesen Kaposi László, mint önkormányzati képviselő a békéscsabai testületben marad, a mandátumából októberig még van néhány hónap, addig elvárjuk tőle, hogy tegye a dolgát, mert erre vállalkozott öt évvel ezelőtt – hangsúlyozta Árgyelán György.

A politikus az ellenzéki tárgyalásokról annyit árult el: abban egyet értenek a résztvevő pártok képviselői, hogy mindenki vegyen részt az ellenzéki oldalról az együttműködésben, aki elfogadja a demokrácia építésének alapeszméjét és a diktatúra elleni fellépést.

FEL