Akik a humorban nem ismernek tréfát: különleges kiállítás nyílik karikatúrákból

Egy olyan műfajt bemutató kiállítás megrendezésére készül a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, amely születése óta töretlen népszerűségnek örvend az egész világon. Népszerű, érdekes és elgondolkodtató. A karikatúráról van szó.

Az Akik a humorban nem ismernek tréfát – Karikatúrák a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből című tárlat 2018. augusztus 17-től október 15-ig látható a hévízi múzeumban, ahol több mint fél esztendeje a békéscsabai múzeum Orlai Petrics Soma gyűjteménye is vendégeskedik.

A Munkácsy Mihály Múzeum változatos műegyüttesének egyik leggazdagabb és leginkább izgalmas egysége a képzőművészeti gyűjtemény, amely a karikatúra kiállítás anyagát is őrzi. A többségében nagy műgonddal készült, aprólékosan kivitelezett lapok az alkotók korának tartanak tükröt ironikus, groteszk látásmóddal, a karikírozás szándékával. És, hogy miről beszélnek? E grafikák és a műfajon belül kuriózumnak számító nagyméretű festmények megmutatják számunkra a népélet szegmenseit, a kis- és középpolgárság, az értelmiség és a dzsentri réteg mindennapjait.

 

Mazán László: Disznótor

 

A kollekció műtárgyainak tematikája a „csupán mosolyra fakasztótól” a vitriolos megközelítésig terjedő széles skálán mozognak, ami a műfaj kifejezésbeli teljességét igazolja. A szatirikus témafelvetést és hangvételt művészi igényű grafikai világ, nem egyszer a finom részletek kidolgozására törekvő, cizellált megoldások kísérik.

A Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény vállalta, hogy részt vesz egy kísérletben. Egyrészt a kiállításunkhoz egy nagyformátumú fesztivált szervezett a Hévízi Borünnep időszakában, kortárs művészek számára kiírt pályázattal, a műveikből rendezett kiállítással, szabadtéri bemutatóval. Másrészt elfogadta, hogy a korábbi megközelítéstől eltérő, tulajdonképpen kísérletező szándékkal a tárlat képzőművészeti anyagát az alkotásokon szereplő tárgyakkal egészítsük ki, hogy a kiállítást még élmény- és életszerűbbé tegyük. Hisz a karikatúrák alapja mindig: A VALÓSÁG.

 

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora

 

Megosztás:

Címke: , ,