A szünidei állatmustrától a kurgánok szelleméig – júliusi programajánló

A Körös-Maros Nemzeti Park júliusban is számos különböző tematikus programmal várja az érdeklődőket. A szünidő és a nyaralás alatt sem maradnak program nélkül a Nemzeti Park, többek között a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vendégei. 

 

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark – Szarvas

Július elejétől augusztus 31-éig nézhetik meg az érdeklődők Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban az „Őrzők” – közösen a természet védelméért” című kiállítás. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa közös kiállítása a természet sokszínűségéről, a természetvédelem ezer arcáról és a természetért harcolók mindennapos küzdelméről szól.

A nyáron egészen augusztus 26-áiog, minden vasárnap 11.00 órától Szünidei állatmustra a Körösvölgyi Állatparkban (GPS koordináták: É 46º51’29.39” K 20º31’31.57”). A látványetetéssel egybekötött félórás programok keretében az állatpark egyes lakóit ismerhetik meg. Szakmai vezetőink segítségével számos érdekességet tudhatnak meg a legnépszerűbb fajokról, melyek bemutatási sorrendje a következő lesz:
 
Július 8. vasárnap 11 óra: Jávorszarvas
Július 15. vasárnap 11 óra: Borz
Július 22. vasárnap 11 óra: Vadmacska
Július 29. vasárnap 11 óra: Aranysakál
 
 
Emellett az állatparkban számos kölyök jött világra az elmúlt hetekben. Újabb aprócska jövevénnyel gazdagodott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja: június végén az egyik dámszarvas tehén pöttyös utódot hozott a világra. Néhány nappal korábban született meg az első gímszarvas borjú is Szarvason. Néhány hete került az állatparkba egy elárvult vörös rókakölyök is, aki -gondozói szerint – játékos természetével hamar belopja magát a látogatók szívébe.
 
 
Az új vörös rókakölyök. Fotó forrás: kmnp.hu / Urbancsok Éva
Az új vörös rókakölyök. Fotó forrás: kmnp.hu / Urbancsok Éva
 
 
Nem csupán a szaporulattal bővült a szarvasi látogatóközpont és állatparkban bemutatott állatok sora, hiszen új fajokat is bemutat az intézmény.
 
A mintegy három méteres szárnyfesztávolságú, valaha az Alföldön is gyakoribbnak számító fakókeselyű, vidékünkön már csak ritka kóborlóként fordul elő. A Körösvölgyi Látogatóközpontban, vadonatúj röpdéjében testközelből lehet megcsodálni és megismerni e fenséges madarat.
Ugyancsak az állatpark lakói között figyelhető meg ezentúl a sűrű ártéri erdők rejtett életmódot élő lakója, a fokozottan védett vadmacska is. A vadmacska állomány létét napjainkban erősen veszélyezteti a bolygatatlan élőhelyek eltűnése és a házi macskával történő kereszteződés, ezért a természetben egyre csökken a létszámuk.
Az állatparkban a legnagyobb testű hazai bagolyfajjal, egy gyönyörű uhuval is találkozhat, aki ellátogat.Természetesen a park állandó lakói, többek között az európai bölények, a jávorszarvas, az aranysakál, a róka, a borz, a vízimadarak sokasága is várja a vendégeket.
 
Az évszázados fákban gazdag Anna-ligetet szegélyező Körös-holtágon megnyílt az országban egyedülálló Jégmadár vízitanösvény is. A tanösvény hazánk 5. legnagyobb állóvízéről és annak élővilágáról, élőhelyeiről ad tájékoztatást. A nyolc állomásból álló tanösvény a Körösvölgyi Látogatóközpontban kölcsönözhető vízi eszközökkel közelíthető meg.
 
 
 

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont – Dévaványa

Július 9-13. között rendezik meg a XIII. Fürkész tábort a Dévaványai-síkon. A résztvevő gyermekek színes programok segítségével, a nemzeti park szakembereinek felügyelet mellett fedezhetik fel a természet szépségeit. A tábort minimum 8 fő részvételével rendezik meg.
 
 
Nyolc-tíz daru tölti idén a nyarat a Dévaványai-Ecsegi Pusztákon. Velük is találkozhatnak a fiatalok. Fotó forrás: kmnp.hu / Széll Antal
Nyolc-tíz daru tölti idén a nyarat a Dévaványai-Ecsegi Pusztákon. Velük is találkozhatnak a fiatalok. Fotó forrás: kmnp.hu / Széll Antal
 
 
További információk és jelentkezés: Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont, Tel.: 66/483-083, +36-30/445-2409, E-mail: rehely@kmnp.hu
 
 

Kígyósi-puszta

Július 21-22-én (szombaton és vasárnap) „Kurgánok szelleme – éjféli randevú a bronzkoriakkal” címmel hálózsákos túrára invitálják a természetbarátokat Szabadkígyósra, a Hegyes-halomra.
 
Kurgánok szelleme: Alkonyati és hajnali 30 órás gyalogtúra, hálózsákos éjszakázás a Hegyes-halmon. Fotó forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Facebook oldala
Kurgánok szelleme: Alkonyati és hajnali 30 órás gyalogtúra, hálózsákos éjszakázás a Hegyes-halmon. Fotó forrás: Körös-Maros Nemzeti Park facebook oldala
 
 
A túra szombaton 16.00 órakor Szabadkígyóson kezdődik (találkozó: a sportpálya parkolójában, GPS koordináták:É 46°35’57” K 21°05’01”) és vasárnap 10.00 órakor Kétegyházán ér véget. Előzetes bejelentkezés szükséges, a programot minimum 10 fő jelentkezése esetén tartják meg. Élelmet és italt, valamint hálózsákot vigyenek magukkal, mivel az éjszakát a Hegyes-halmon, nomád körülmények között töltik. A program részleteivel kapcsolatban keressék Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőt a +3630 475 1777-es telefonszámon.
 
Forrás: kmnp.hu / behir.hu
Megosztás:

Címke: , , , , , ,