A ménesbirtok Magyarország legjobb és legeredményesebb agrárgazdasága lesz

2018. január 12. 18:28 | Horváth Szabolcs

A mezőhegyesi ménesbirtok is bizonyítja, hogy az állam jó tulajdonos – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, Mezőhegyesen. Lázár János hangsúlyozta, hogy a cég már az első évben is közel egymilliárd forintos eredményt ért el, amelyet visszafordít a fejlesztésekbe, többek között gépbeszerzésekre.

Farkas Sándor kormánybiztos kiemelte: fejlesztették a mára ezer marhát számláló holstein friz állományt, új növényfajokat vezettek be a termelésbe, a 10 ezer hektáros termőterületen pedig kiemelkedő átlagokat értek el.

- 2018 már arról szól, hogy olyan precíziós gazdálkodás alapjait tegyük le, ami nemcsak nekünk, mezőhegyesieknek, hanem az egész magyar agráriumnak példaértékű lesz. Főleg a 2020 utáni újabb kihívásokat megelőzni és egy olyan példát adni a magyar gazdáknak, ami megoldást adhat, ha esetleg mégis csökkennének az agrártámogatások vagy új feltételeket biztosítanának - nyilatkozta Farkas Sándor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. újjászervezésért felelős kormánybiztos.

A világon egyedülálló, tradicionális magyar fajokat felvonultató ménes állományt is tovább bővítették – emelte ki a ménesbirtok vezérigazgatója.

- Azt gondolom, hogy 2017 egyik nagy eredménye az, hogy a mezőhegyesi kancacsaládokra visszavezethető gidrán-állomány, ami 96 darab lovat jelent, és visszakerült Mezőhegyesre. Azok közé a körülmények közé, azokba a műemlék épületekbe, ahol ez a fajta született - mondta Papp István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A 10 ezer hektáros állami vagyonnak, mintagazdaságként és tangazdaságként kell működnie - hangsúlyozta Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte azt is, hogy a kormány szándéka szerint öt év múlva a ménesbirtok Magyarország legjobb, legeredményesebb agrárgazdasága lesz. Hozzátette: az ipartelep és az ország legmodernebb tehenészetének építése – amelyre a kormány 12 milliárd forintot szán - még idén elkezdődik.

- Nyolc-tíz év alatt ezek a beruházások megtérülhetnek. Már a 2017-es esztendő eredményes volt, nem volt szükség működési támogatásra a költségvetésből, 2018-ban is profitot termel majd a cég. Emellett közfeladata is van a cégnek. A profitot nem kiveszi az állam, hanem a szakközépiskolára költi, ahol tantermeket, tornacsarnokot és lovardát építünk majd. Segít a városnak, az itt élő polgárok életszínvonalának javításában - nyilatkozta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter.

Már most több mint négyszáz családnak biztosít megélhetést a ménesbirtok, amely a későbbiekben Békés megye és a térség gazdaságában is kiemelt szerepet tölt majd be.

 

 

 

További programok »

Gazdaság

Csökkent a cégek, cégalapítások száma

Másfél százalékkal csökkent a cégek, 14,7 százalékkal a cégalapítások száma, miközben közel 40 százalékkal nőtt a végelszámolásoké az idei első felében az egy évvel korábbi értékekhez képest – derül ki a Bisnode cégcsoport 2020 június végi adataiból.
17:03
FEL