A láthatóság fontosságára hívták fel a figyelmet

2018. október 6. 13:17 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békés megyében az országos átlagnál magasabb azoknak a személyi sérüléses balesetek aránya, amelyet a kerékpárosok okoznak – tájékoztatott Vargáné Szombati Andrea. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: ennek egyik oka az, hogy a megyei adottságok miatt többen járnak a külterületekről a városokba dolgozni. A rendőrség a Megvilágosodás Napjával hívja fel a figyelmet arra, hogy a láthatóság életeket menthet.

 

 

A bicikliseket pénteken huszonhárom üzlet és szerviz várta Békés megyében, ahol a szakemberek ellenőrizték a kerékpárok állapotát. Az ingyenes műszaki átvizsgálás mellett a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ajándékokkal is készült azoknak, akik tesznek saját biztonságukért. Ha az érdeklődő például egy új, első világítást vásárolt, akkor a hátsó lámpát ajándékba kapta.

Békéscsabán, az egyik Lencsési lakótelepen található kerékpáros bolt is csatlakozott az akcióhoz. Az üzlet az első akció óta részt vesz a Megvilágosodás Napján. A bolt tulajdonosa kiemelte: a régi dinamós világításoknál ma már sokkal megbízhatóbbak az elemes lámpák.

– A rázkódásokat, ütéseket nagyon jól bírják, például ha eldől a bicikli, az elemes lámpa nem törik le rögtön. Szerintem sokkal jobbak, mint a régi, elavult rendszerek. Emellett nagyon fontos, hogy sokkal messzebbről észre lehet venni őket, mint a dinamós lámpákat - mondta el Ollári Zsolt, a Bringa Bolt tulajdonosa és üzletvezetője.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint ősszel kiemelten fontos a láthatóság, hiszen rövidülnek a nappalok, és egyre többet kell sötétben közlekedni. Vargáné Szombati Andrea hozzátette: a kötelező világítás mellett több méterrel növeli a láthatóság távolságát az, ha minél több kiegészítő eszköz van a biciklin, illetve a kerékpároson.

– Ha egy kerékpáros nincs kivilágítva, nincs rajta fényvisszaverő ruha, mellény, és nem látják a közlekedő partnerei, akkor igazából nem is tudnak vele számolni, tehát könnyebben érheti baleset. Még egy fontos dolog: a kerékpárost nem védi semmilyen karosszéria, tehát akár egy kisebb erejű ütközés is olyan súlyos következménnyel járhat, ami esetleg visszafordíthatatlan. Éppen ezért szervezzük meg a Megvilágosodás Napját, ami egyébként egy Békés megyéből indult kezdeményezés - hangsúlyozta Vargáné Szombati Andrea.

Az esemény résztvevői között egy különleges, világító karkötőpárt is kisorsolnak, amelyek akkor villognak, amikor a biciklis kanyarodik.

 

További programok »

FEL