A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek Békéscsabán

A Benes-dekrétumok következményeként több száz ezer magyart telepítettek ki a Felvidékről a második világháború után.

A Benes-dekrétumok következményeként több száz ezer magyart telepítettek ki a Felvidékről a második világháború után. Sokaknak mindenüket szülőföldjükön kellett hagyniuk. A Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapját a városháza dísztermében rendezték meg.

Irattári és levéltári dokumentumok bizonyítják azt, amit sokáig tagadtak és nem beszélhettek róla: nem lakosságcsere történt 1947-ben. Barcs Józsefné Csizmadia Margit a kitelepítettek között volt. Mint mondta: 70 éve tisztogatás is folyt, tömeggyilkosságokat követtek el. 16 és 55 év közötti férfiakat szállítottak el két év munkaszolgálatra. A történtek Békéscsabára mégis kettős hatást gyakoroltak.

– Ott hagyták családjaikat, ott hagyták mindenüket, az életük ketté tört. Azokat, akiket ide Békéscsabára és környékére telepítettek, azok új hazát találtak, beilleszkedtek. Gyakorlatilag gyarapították Békéscsaba kultúráját és a város emlékezőtehetségét- nyilatkozta Kiss Tibor Békéscsaba alpolgármestere.

Barcs Józsefné Csizmadia Margit az esemény átélője Hetven éve történt…

Emlékezzetek! című verse szintén elhangzott a megemlékezésen, majd az esemény az árkádoknál folytatódott, ahol Hajtmann Ildikó egy népdalcsokrot énekelt a megemlékezőknek és az átélőknek.

A Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapja koszorúzással ért véget, majd a megjelentek az emlékezés virágait helyezték el a táblánál.

Megosztás: